Recensie van het boek “Programming Joomla! Plugins” van Jisse Reitsma
In de wereld van Joomla! is Jisse Reitsma al lange tijd geen onbekende. We hebben hier op Joomla!NL al eerder over hem en zijn bedrijf Yireo geschreven. Jisse heeft inmiddels al weer enkele maanden geleden een erg handig boek uitgebracht. Als ontwikkelaar van extensies wilde hij ook plugins kunnen programmeren. Maar op zijn zoektocht naar de juiste informatie over plugins kwam hij nergens concrete, praktische en volledige documentatie tegen. Op internet is zo hier en daar wel wat te vinden, maar een complete handleiding of boek was er nog niet.
Dus zat er meer één ding op en dat was zelf gaan schrijven.
Met zijn jarenlange ervaring met Joomla! en Magento en kennis van PHP en XML lukte het hem om steeds meer details bij elkaar te scharrelen en samen te smelten tot een boek waar ondertussen al menig Joomla!-ontwikkelaar heel erg enthousiast van is geworden.
Als je op zoek bent naar een goed boek waarin je alles te weten komt over het zelf programmeren van een Joomla!-plugin, dan is de aanschaf van dit boek zeker de moeite waard. Goede kennis van het programmeren met PHP en XML is wel een vereiste.
Engelstalig, maar goed leesbaar
Het boek is geschreven in het Engels en het wordt ook alleen in het Engels verkocht. Indien je als lezer bekend met het lezen van Engels teksten, dan leest dit boek makkelijk weg. Jisse heeft bewust gekozen voor korte en duidelijke zinnen. Het boek heeft een rustig ogende stijl. Waar nodig zijn er afbeeldingen toegevoegd aan de tekst. Maar vooral belangrijk zijn de code-regels, die met een accentkleur en een ander lettertype duidelijk tussen de tekst herkenbaar zijn.
Op de website van Yireo heeft Jisse veel extra informatie staan die duidelijkheid geven en in het boek teveel ruimte zouden vragen. In het boek staan links naar de juiste pagina’s op die site bij het betreffende onderwerp.
De opbouw van het boek is logisch opgezet
Nadat er eerst basisinformatie is gegeven over wat precies een plugin is, begint het programmeren van een eenvoudige plugin. Daarna wordt de plugin uitgebreid met parameters die een beheerder van de Joomla!-site kan gebruiken om instellingen in de plugin aan te passen.
Als de basis is gelegd, is het tijd voor de Contentplugin die zich richt op de inhoud van de site.
Dan de Authenticatieplugin waarmee kan worden bepaald of de gebruiker wel is wie die zou moeten zijn. Daarna de Gebruikersplugin die zaken in of uit het gebruikersprofiel verwerkt. Vervolgens de mogelijkheid om te zoeken, die we kennen als Zoeken en Geavanceerd zoeken.
Jisse beschrijft ook uitgebreid de functionaliteit van de editorplugins.
Uiteindelijk bevat hoofdstuk 11 nog een overzicht van de overige plugins, waarmee alle Joomla!-plugins die te programmeren zijn aan bod zijn gekomen.
Na alle details over de plugins is hoofdstuk 12 gevuld met de uitleg over de architectuur van Joomla!
Dan nog een hoofdstuk met tips en truuks. Wat goede en slechte ervaringen met het bouwen van plugins. En het boek wordt afgesloten met de uitleg hoe je de nieuw geprogrammeerde plugin kunt uitbrengen en beschikbaar stellen voor anderen.
Voor zowel de beginnende als de gevorderde Joomla!plugins-programmeur
In 364 pagina’s heeft Jisse een heel duidelijk overzicht geschreven over het programmeren van plugins voor Joomla!. Zoals hierboven al vermeld kan iemand met een redelijke kennis van PHP en XML met behulp van dit boek zelf aan de slag om eigen plugins te maken. Het is een aanrader voor zowel de beginnende als de gevorderde Joomla!-programmeur.