Skip to main content

Boekrecensie: “Handboek Joomla!” van Marco Corrò

handboek-joomlaOnlangs ging ik weer eens snuffelen op internet naar nieuwe boeken over het CMS Joomla!. Van diverse schrijvers zijn er de afgelopen tijd nieuwe boeken verschenen die allemaal zijn gericht op Joomla! 3. Deze versie van Joomla! is vanaf versie 3.3 de nieuwe stable-versie.

Op mijn zoektocht naar nieuwe boeken kwam ik het boek “Handboek Joomla!” van de schrijver Marco Corrò tegen. Van Marco’s hand is dit inmiddels het vierde Joomla!boek. De andere boeken waren ook van goede kwaliteit, dus werd het tijd voor een recensie van dit nieuwste boek.

Na het lezen van dit boek, kwam ik tot de conclusie dat er heel veel aandacht aan details is besteed. Van alle besproken instellingen is er een duidelijk voorbeeld en een duidelijke uitleg in opgenomen. De schermvoorbeelden zijn niet altijd even duidelijk als die zijn overgenomen van een scherm met veel inhoud. Maar wanneer de lezer het boek volgt, dan zullen de Joomla!schermen op de PC wel goed leesbaar zijn en is de afbeelding in het boek voldoende om te zien of de gemaakt instellingen overeen komen.

Iemand die met Joomla! wil beginnen heeft aan dit boek een mooi ‘handboek’ om, zoals de titel al aangeeft, vanaf het begin (de installatie van joomla!) tot aan het operationeel hebben van een goede site, alles te kunnen doen.
Voor de meer ervaren Joomla!-sitebeheerders biedt dit boek veel praktische voorbeelden. Zo worden er enkele erg handige extensies besproken, die misschien nog niet bekend waren.


Het boek heeft een logische opbouw.

  • In hoofdstuk 1 en 2 wordt de installatie en configuratie van Joomla! beschreven.
  • Hoofdstuk 3 beschrijft het rechtensysteem (ACL) van joomla!
  • Hoofdstuk vier beschrijft alle instellingen van Joomla!
  • Het opzetten van een navigatiemenu komt in hoofdstuk 5 aan bod.
  • De lay-out en het werken met templates komt aan de orde in hoofdstuk 6. Marco gebruikt overigens het woord sjabloon voor template. Voor de meer ervaren joomla!beheerders is het gedeelte over het zelf maken van een template interessant.
  • Joomla! biedt uit de basis al enkele standaardextensies. Deze worden in hoofdstuk 7 beschreven.
  • Het laatste hoofdstuk is 8 en daarin behandelt Marco enkele nuttige extensies die je aan Joomla! kunt toevoegen zoals de Content Construction kit (CCK) Zoo en andere krachtige aanvullingen van de ontwikkelaar Zoolanders. En er is ook nog aandacht voor RSForm!Pro, Akeeba Backup, Acymailing en de extensies van Nonumber.

Dit boek is een handzaam ‘Joomla! Handboek’ dat duidelijk is opgezet. In 277 pagina’s heeft Marco het CMS en de mogelijkheden duidelijk beschreven. Een aanrader voor iedereen die met Joomla! aan de slag wil of dit boek als naslagwerk naast de PC wil hebben liggen.

Wil jij kans maken op dit boek?

De uitgeverij “Van Duuren Informatica” heeft aan ons 5 boeken gestuurd die wij mogen verloten onder de forumleden van Joomla!NL. Als jij ook kans wil maken op één van deze vijf boeken, dan moet je even je gegevens invullen op het aanmeldingsformulier.

Update: De inschrijving is op woensdag 10 september om 18 uur gesloten.
De prijswinnaars hebben inmiddels bericht gekregen.
Zij ontvangen het boek binnenkort thuis.