Skip to main content

Boekrecensie: Joomla! 3 Beginner’s Guide – Second Edition

Joomla Beginners Guide - 2nd editionIn maart 2013 heeft PACKT Publishing de eerste uitgave van dit boek uitgebracht waarin op een duidelijke manier stap-voor-stap wordt uitgelegd hoe een website moet worden opgebouwd met Joomla! 3. De titel is: “Joomla! 3 Beginner’s Guide”.
Eind juli 2014 verscheen de tweede druk van dit boek. Deze versie is helemaal bijgewerkt, zodat het nu actueel is voor Joomla! 3.3.
Het is geschreven door Eric Tiggeler. Hij is al jaren binnen de Joomla! Community bekend als schrijver van vele Joomla!boeken. Ook heeft hij diverse handleidingen gemaakt. Ook heeft Eric diverse kleine en grote websites gebouwd.
Eric heeft op zijn site een duidelijke wervende tekst staan over deze nieuwe uitgave:

Op zoek naar een Engelstalig boek over Joomla 3? Na Tips en tools voor Joomla! is nu bij de Engelse uitgeverij Packt mijn boek Joomla! 3 Beginner's Guide Second Edition verschenen. Het is de opvolger van Joomla 3 Beginner's Guide (die nog gebaseerd was op de oude versie 3.0). Een uitgebreid beginnersboek voor iedereen die niet op een beginnersniveau wil blijven steken: je leert om het meeste uit Joomla te halen.
De aanpak is 'learning by doing': met veel voorbeelden en realistische praktijkprojecten leer je stap voor stap hoe je het meest haalt uit Joomla.


In deze tweede druk wordt in 443 pagina’s, verdeeld over 12 hoofdstukken, alle stappen van een installatie, de inrichting en configuratie, gebruik van templates, SEO-URL’s en beveiliging van de site besproken.
Het boek helpt de lezer een professionele en goed uitziende website te kunnen maken met Joomla! Het maakt daarbij niet uit of het doel een kleine blog-achtige website is of misschien wel een hele grote (complexe) website voor een vereniging of bedrijf.
Er wordt niet gekeken hoe Joomla! werkt, maar de nadruk ligt op wat er met Joomla! kan.
Eric maakt ook in dit boek weer gebruik van zijn voorbeeldwebsite CORBA. Een website voor een club van kunstverzamelaars.

Het boek is geschreven voor beginners in webontwerp. Na het lezen en toepassen van de vele tips is de lezer in staat om zelf een complete website met eigen inhoud en afbeeldingen te maken.

Hoofdstuk 1: Een inleiding waarin wordt uitgelegd wat een CMS is, enkele voorbeeldsites die zijn gebouwd met Joomla! worden besproken en de werkwijze van het boek wordt uitgelegd.


Hoofdstuk 2: De installatie. Wat is er nodig om een Joomla!site op te zetten? Daarna wordt de installatie stap-voor-stap doorlopen.


Hoofdstuk 3: De eerste stappen in het ontdekken van Joomla! Er wordt uitgelegd wat er in de dront-end en de back-end kan


Hoofdstuk 4: In dit hoofdstuk beschrijft Eric hoe het in een uur mogelijk is om een Joomla!website te bouwen. Met aandacht voor het toevoegen van teksten, het maken van menu’s en configuratiewijzigingen op de website.


Hoofdstuk 5: Een uiteg hoe op kleine sites en grote sites de inhoud efficiënt beheerd kan worden. Het maken van categorieën en subcategorieën.


Hoofdstuk 6: Behandelt het maken en bewerken van artikelen. Het werken met intr- en bodytekst. En het aanpassen van de Algemene instellingen voor artikelen.


Hoofdstuk 7: Hier komt de indeling van de voorpagina aan bod. Verder wordt er aandacht besteed aan overzichtspagina’s en hoe dit in verschillende weergaves kan worden getoond.


Hoofdstuk 8: Het beheer van menu’s. Het werken met submenu’s, module-instellingen voor menu’s. En ook het gebruik van links in artikelteksten.


Hoofdstuk 9: Hier wordt uitgelegd hoe andere gebruikers kunnen  inloggen en daarna meewerken aan de inhoud an de site. Ook een handleiding over het instellen van de mogelijkheid van zelfregistratie door gebruikers. En er wordt uitleg gegeven over het gebruik van gebruikersgroepen en de instellingen van het gebruikersniveau (ACL).


Hoofdstuk 10:  Handleidingen over het gebruik van de extensies uit de basis van Joomla! Ook wordt uitleg gegeven over het gebruik van extensies van externe ontwikkelaars en hoe die toegepast kunnen worden in de site.


Hoofdstuk 11: Werken met templates. Hiermee wordt de lay-out van de site bepaald. Uitleg over installatie en gebruik van verschillende templates en het aanpassen van CSS en HTML.


Hoofdstuk 12: Als afsluiting van dit boek beschrijft Eric  nog tips en techniek voor het verbeteren van de zoekmachine-vriendelijkheid van de site. Door artikelen aan te passen, metadata toe te voegen, zoekmachine-vriendelijke URL’s te gebruiken, interne links toe te passen en bezoekers door te sturen naar gewijzigde URL’s.


Als extra’s eindigt het boek met informatie over het veilig houden van de website, het maken van een meertalige site en als allerlaatste een kennisquiz die de lezer kan gebruiken om de iegen kennis na het lezen van dit boek te testen.



Het boek heeft per hoofdstuk dezelfde opbouw en daar waar nodig zijn duidelijke schermafdrukken geplaatst. Tussen de teksten door wordt ook gebruik gemaakt van tips die vaak een goede aanvulling zijn op de basis Joomla! mogelijkheden. Denk daarbij aan verwijzingen met links naar FireFox met Firebug, naar websites waar Joomla!voorbeelden te vinden zijn en duidelijke verwijzingen websites waar templates en extensies te vinden zijn, enzovoorts.

Het boek is alleen verkrijgbaar in het Engels. De schermafdrukken die de teksten illustreren  zijn dat ook. Voor Nederlandse Joomla!-beheerders die het administrator-deel (de back-end)  op Nederlands hebben staan, kan het soms makkelijk zijn om even over te schakelen naar het Engels om zo precies te volgen wat er gebeurt. Maar als de lezer een beetje overweg kan met Engels, dan is dit boek erg prettig te lezen.
Bij aanschaf kan worden gekozen voor een e-book of een gedrukt exemplaar.

Meer informatie over dit boek en de mogelijkheid om het boek te bestellen is te vinden op de site van Packt Publishing.