Boekrecensie: Joomla 3 SEO & Performance

Joomla 3 seo performanceVoor het instellen van SEO en het behalen van een goede sitesnelheid zijn er op internet diverse handleidingen te vinden. Over het algemeen behandelen die één van de twee, maar een mix van beide wordt niet vaak aangeboden. Toch zijn beide onderwerpen van groot belang voor het goed functioneren van je Joomla!-site.

In deze recensie behandelen we het e-book “Joomla 3 SEO & Performance”. Geschreven door Simon Kloostra. Simon is een Nederlandse webdesigner. Hij heeft een eigen webdesignbedrijf SK-Web en schrijft de artikelen voor de website Joomla-seo.net. Verder geeft hij ook presentaties en workshops over (Joomla)SEO.

Dit boek is geschreven voor iedereen die enthousiast bezig is met Joomla!-sites. Het is zo opgesteld dat de beginnende en de ervaren of professionele Joomla!-beheerder ermee aan de slag kan. De vereiste kennis is het kunnen beheren van een Joomla!-site, het kunnen aanmaken van artikelen en menu’s en het kunnen installeren van extensies. Het doel is om met de aangeboden informatie meer bezoekers op de site te krijgen door een betere ranking bij zoekmachines zoals Google, Bing en Yahoo te behalen. Het boek is geschreven voor Joomla! 3, maar is ook prima te gebruiken met Joomla! 2.5

Joomla!-site optimaliseren voor SEO/SEF

Er wordt gestart met het optimaliseren van de Joomla!-site voor zoekmachine met behulp van de basisbestanden van Joomla! En later in het boek wordt er ook gebruik gemaakt van extensies. Er is een hoofdstuk dat geheel over sh404SEF gaat, omdat dit een extensie is die erg handig is voor het optimaliseren van SEO/SEF.

Simon beschrijft in het begin ook hoe Google werkt en ‘denkt’. Dat geeft al heel duidelijk weer, waarom bepaalde instellingen binnen de site moeten worden gemaakt. Daarna wordt er uitgebreid stilgestaan bij alles wat in de Joomla!back-end is in te stellen, zodat de zoekmachines er de juiste info uit kunnen halen. Het boek is onlangs nog geactualiseerd, zodat nu de nieuwste toepassingen in Joomla! 3 (Rich Snippets en Microdata) er in zijn opgenomen.

Joomla!-site optimaliseren voor betere snelheid

Het grootste deel van het boek is gericht op het optimaliseren binnen de site zelf. Maar een deel gaat ook over het off-site optimaliseren, zoals linkbuilding en het instellen van Google Analytics en Webmaster Tools.

Naast het optimaliseren voor SEO/SEF gaat het boek verder over het optimaliseren van de website om een betere snelheid te verkrijgen. Ook hier wordt eerst gewerkt met de basisbestanden van Joomla! en later ook met extensies.

Door het hele boek heen verwijst Simon naar allerlei testprogramma’s die bijvoorbeeld als add-on aan Firefox kunnen worden gekoppeld. Met deze browsertoevoegingen is eenvoudig te controleren of de gemaakte aanpassingen effect het gewenste effect hebben.

Hoe en waar te koop?

Het boek is alleen als e-book beschikbaar. Er is een keuze uit een Engelstalige en een Franstalige versie.
De verkoopprijs van het Engelstalige boek is 6,50 euro en te downloaden via http://joomlaseo.com met een Paypal-betaling.

Wil jij kans maken op één van de vijf beschikbaar gestelde boeken?

Simon Kloostra heeft aan Joomla!NL vijf exemplaren beschikbaar gesteld die wij hier mogen verloten. Om kans te maken op één van deze vijf boeken, hoef je alleen maar even op deze link te klikken. Vul daarna jouw persoonlijke gegevens in.
Op woensdag 21 mei om 18.00 uur sluit de inschrijving. Daarna ontvangen de winnaars van ons bericht.

Update:
De vijf prijswinnaars hebben op 22 mei bericht ontvangen en krijgen via Simon Kloostra het e-book zo spoedig mogelijk aangeboden.