Boekrecensie: "Learning Joomla! 3 Extension Development"
In juli 2013 is er door PACKT Publishing de derde druk uitgebracht van het boek "Learning Joomla! 3 Extension Development". De eerste druk is in 2007 beschikbaar gekomen. Het is geschreven door Tim Plummer. Tim is Joomla! enthousiast en extensieontwikkelaar. Sinds 2008 is hij zich in Joomla! gaan specialiseren.
Dit boek beschrijft in duidelijke stappen en met duidelijke voorbeelden hoe een nieuwe extensie ontwikkeld kan worden voor Joomla! 3.
Het boek kan ook erg handig zijn voor mensen die kleine aanpassingen op bestaande extensies willen doen, zonder daarbij helemaal vanaf het begin te moeten gaan programmeren.
In hoofdstuk 1 wordt de basis uitgelegd om daarna van start te kunnen gaan met het ontwikkelen van extensies. Zo worden de verschillende extensietypes zoals Componenten, Modules en Plugins uitgelegd. Verder is er aandacht voor licentiemodellen, programmeertaalstandaarden en hoe Joomla! 2.5-componenten naar Joomla! 3 te upgraden zijn.
In hoofdstuk 2 kan de eerste plugin worden gemaakt. Met enkele basis concepten, zoals hoe de XML-installatie werkt, is het mogelijk om een installeerbare extensie te maken. De plugin die in dit hoofdstuk wordt gebouwd, wordt later in het boek weer in een component gebruikt.
De eerste module maak je in hoofdstuk 3. Verder worden template-overrides en alternatieve lay-outs behandeld om met behulp van Bootstrap een responsive ontwerp te maken.
In hoofdstuk 4 maak je het eerste component. Aan het eind van dit hoofdstuk heb je een basiscomponent dat later in de volgende drie hoofdstukken verder complexer wordt uitgebreid.
Voor het ontwikkelen van een back-endcomponent zijn hoofdstuk vijf en zes geschreven. Vormgeving, sorteren en knoppenbalken worden besproken. Verder komen paginatie, submenu's ACL en ondersteuning van verschillende databases besproken.
Hoofdstuk zeven legt uit hoe een front-endcomponent kan worden ontwikkeld. Er wordt gewerkt met css-stijlen, menu-instellingen en meertaligheid. Ook samenwerking met bijvoorbeeld Captcha komt hier aan bod.
Beveiliging komt in hoofdstuk acht aan de orde.
Hoofdstuk negen beschrijft hoe een extensie kan worden klaargemaakt voor distributie en hoe wijzigingen kunnen worden gemaakt. Ook het opzetten van een update-server en hoe de extensie op de Joomla! Extension Directory kan komen worden hier uitgelegd.
Tot slot wordt in hoofdstuk tien uitgelegd hoe het component kan worden uitgebreid met plugins en modules. Ook is er aandacht voor de nieuwe toepassing in Joomla! 3 om met tags te werken in het nieuw ontwikkelde component.
Dit boek is geschreven voor ontwikkelaars die graag hun eigen Joomla!extensie willen gaan bouwen. Basiskennis van PHP, HTML en CSS is wel gewenst, maar een hoge kennis van het ontwikkelen voor Joomla! is niet nodig.
Het boek start met enkele basis beginselen, maar ook voor gevorderden staat er het nodige in. Zoals bijvoorbeeld het integreren van third-party Joomla!extensies.
Op de site van de uitgeverij zijn voorbeeldcodes te downloaden met behulp van een inlogaccount dat wordt verstrekt nadat het boek is aangeschaft.
In 439 pagina (10 hoofdstukken) is een heel duidelijk plaatje neergezet om zelf aan de slag te kunnen gaan met het ontwikkelen van Joomla!extensies.
Het boek is alleen verkrijgbaar in het Engels. De schermafdrukken die de teksten illustreren zijn dat ook.
Meer informatie over dit boek is te vinden op de website van de uitgever:
http://www.packtpub.com/learning-joomla-3-extension-development/book