Skip to main content

Joomla! voor Dummies (2e editie)

Voorkant Joomla voor Dummies 300pxIn juli 2011 bracht uitgeverij Pearson Benelux bv de eerste versie uit van  het boek “Joomla voor Dummies” uit. Die versie, geschreven door Seamus Bellamy, behandelde Joomla! op basis van versie 1.6. Daarmee was het boek ondertussen dus wel verouderd geraakt.

Om die reden zocht de uitgeverij ondersteuning om de details van het boek na te lopen en om zo het boek zo weer actueel te maken voor de huidige versie van Joomla!  We werken immers al weer geruime tijd met Joomla! 2.5

Afgelopen zomer heb ik het boek kritisch doorgenomen en er bleek ondertussen heel veel verandert te zijn. Niet alleen moest er veel tekst worden gewijzigd, maar ook bleken vrijwel alle afbeeldingen te zijn verouderd. Tussen Joomla! 1.6 en Joomla! 2.5 zijn er de nodige verbeteringen aangebracht, waardoor vrijwel alle schermvoorbeelden opnieuw moesten worden gemaakt. Met alle verbeteringen, aanpassingen en nieuwe schermafdrukken heeft Pearson Benelux bv in juli 2013 de tweede druk uitgebracht. Daarmee ligt er nu weer een actueel Joomla! 2.5-boek in de winkels.

De opzet van dit Nederlandstalige boek is zowel voor een beginner als voor een gevorderde Joomla!-websitebeheerder goed te volgen. Er wordt stapsgewijs een uitleg gegeven over wat Joomla! voor een website-systeem is, wat je ervoor nodig hebt en daarna met vele voorbeelden hoe Joomla! kan worden toegepast.


Als je nog nooit iets met Joomla! hebt gedaan, maar de stap wil te nemen om een site met dit CMS te gaan bouwen, dan is dit boek een prima gids. Het hele proces wordt doorlopen.
Zo wordt uitgelegd hoe en waar Joomla! kan worden gedownload. Er wordt beschreven hoe Joomla! lokaal op de eigen PC of direct bij een hostingprovider kan worden geïnstalleerd
Als de site er eenmaal staat, wordt stap voor stap uitgelegd hoe de inhoud van de site kan worden gevuld. Daarbij worden de extensies (componenten, modules en plugins) uitvoerig beschreven.
Dit alles wordt bij elke stap ook met schermvoorbeelden geïllustreerd zodat tijdens het lezen en uitvoeren van de stappen goed te volgen is of dat wat is uitgevoerd ook overeenkomt met het voorbeeld in het boek.

De laatste hoofdstukken zijn ter ondersteuning. Daar vind je nuttige tips en links naar sites waar hulp te vinden is. Zo worden de twee grootste Joomla!-sites van Nederland, waaronder Joomlanl.nl, daar aanbevolen. En verder ook nog tien sites waar goede templates te vinden zijn en tien sites van de ontwikkelaars van de meest gebruikte extensies.

Joomla! 2.5 is op dit moment de stabiele versie voor productiewebsites. Voor wie nu een nieuwe website wil gaan bouwen met Joomla! is dit een prima opstartgids. Maar ook voor wie zijn ervaringen eens wil toetsen met de tips in dit boek zal er veel aan hebben.


Wil jij kans maken op dit boek?

De uitgeverij heeft exclusief voor de bezoekers van Joomla!NL vijf boeken beschikbaar gesteld.
Als jij kans wil maken op één van deze vijf boeken moet je beschikken over een (gratis) account op ons forum. Klik om kans te maken op deze link om naar het formulier te gaan waar je jouw naam, adres en e-mailadres moet invullen.
De uiterste inschrijfdatum is vrijdag 11 oktober om 12.00 uur. Daarna wordt er uit de inzenders geloot en krijgen de vijf winnaars van ons bericht.de uitgeverij verstuurt daarna het boek aan de winnaars.


Direct zelf aanschaffen?

Klik hier om op de website van Bol.com het boek te kopen. Door te kopen via deze link onder steun je ook Joomla!NL.

Update 11 oktober 2013:
Vanmiddag om 12 uur hebben wij de inschrijving gesloten.
Er zijn uit alle inzendingen vijf prijswinnaars getrokken.
Zij hebben inmiddels bericht van ons gehad.
Het boek wordt zo spoedig mogelijk aan de winnaars gestuurd.