Extensie-ontwikkelaar Jisse Reitsma van Yireo

yireo-logoNa de laatste Joomla!dDagen ben ik in contact gekomen met Jisse Reitsma. Hij is één van de krachten achter Yireo. Deze groep ontwikkelaars maakt verschillende extensies voor o.a. Joomla! en Magento. Omdat wij er trots op zijn dat er goede extensies van Nederlandse makelij beschikbaar zijn, zetten we zo nu en dan eens een Nederlandse ontwikkelaar in de schijnwerpers. Dit keer dus Yireo. Aan het eind van het interview lees je hoe je kans kunt maken op de extensie Dynamic404 van Yireo.

Wat is Yireo en wat heeft Yireo tot doel?

Yireo biedt handige extensies aan voor Joomla! en Magento, zowel gratis als commercieel. We richten ons hierbij op de internationale markt – de voertaal is Engels. Het voornaamste doel is om mooie technologie op een makkelijke manier te ontsluiten voor de Joomla! gebruiker. Een voorbeeld: Magento, de nummer #1 open source shopping cart van vandaag, heeft een flinke leercurve maar dankzij onze MageBridge oplossing kan Magento gemakkelijk geintegreerd worden in Joomla!. Een ander voorbeeld: Iedereen wil wel graag een snelle Joomla! site maar de echte performance trucs zijn toch vaker voorbehouden aan de techneuten. Met onze gratis extensie ScriptMerge zijn echter tal van die trucs binnen een handomdraai in te zetten. Yireo zit in de business vanwege passie voor techniek en we willen die techniek graag toegankelijk maken voor Joomla! bouwers.

 

Hoe is Yireo ontstaan?

Zes jaar geleden is de Yireo website live gegaan met als eerste extensie het Joomla! content-component SimpleLists (waarin je snel diverse lijstjes van content kan maken zoals een FAQ, pagina met teasers of smoelenboek). Al snel kwamen er meer extensies bij en langzaam maar zeker is Yireo uitgegroeid tot een van de bekendere extensie providers. Yireo was destijds onderdeel van het bedrijf Jira ICT maar is drie jaar geleden zelfstandig verder gegaan, voornamelijk om nog meer te kunnen focussen op ontwikkeling en educatie.

Wie zitten er achter Yireo?

Ik ben zelf de leidende kracht achter Yireo, maar er zijn ook diverse freelancers nauw betrokken: Hans Kuijpers, Ruben Creemers, Babs Gosgens. En mijn vriendin helpt ook af en toe een handje. Onze ambitie ligt in de techniek, niet in een snelle groei van het bedrijf. We hebben een gezellig clubje en vinden dat prima zo.

Wat is jouw rol binnen Yireo?

Ik houd me vooral bezig met extensie ontwikkeling en de afhandeling van technische support. Dat is de core business van Yireo. Ons streven is ook om Yireo verder te laten groeien als educatieve partij, en daarom ben ik zelf ook bezig een boek te schrijven over het programmeren van Joomla! plugins (dus niet componenten of modules, maar enkel plugins). Dat is al aardig gevorderd en het boek zal naar verwachting in de nazomer verschijnen. Het is mijn tweede boek – vijf jaar geleden schreef ik al een boek over Joomla! templates ontwerpen – en ik ben benieuwd hoe dit nieuwe boek Yireo verder zal laten groeien.

Heeft Yireo contact met andere (Nederlandse) extensie-ontwikkelaars en zo ja welke?

De Joomla! community is een gezellig clubje, zeker als het gaat om ontwikkelaars. Bekende Nederlandse namen waar ik leuke contacten mee heb zijn Sander Potjer (ontwikkelaar van de ACL Manager, hij was ook destijds onderdeel van het Yireo team), Peter van Westen (de mysterieuze held achter NoNumber) en Roland Dalmulder (ontwikkelaar van CSV Improved en JD Ideal). Maar ook internationaal zijn er veel Joomla! vrienden. Yireo sponsort regelmatig nationale en internationale evenementen (usergroups, Joomla!Dagen, JAndBeyond) en dat is een uitstekende reden om weer eens een biertje te drinken met buitenlandse collegae.

Geef eens een overzicht van de meest verkochte/gedownloade extensies die Yireo aanbiedt

De meest populaire Joomla! extensies zijn nu SSLRedirect en ScriptMerge. De eerste biedt een goede gemakkelijke implementatie van SSL, terwijl de tweede al eerder werd genoemd als performance tool. Daarnaast zijn er vrij veel andere extensies die niet iedereen nodig zal hebben, maar toch voor wat ze doen vrij populair zijn. Dynamic404 is daar een voorbeeld van (zie hieronder).

Op welke extensie(s) is Yireo het meest trots?

MageBridge is zonder twijfel het paradepaard van Yireo – niet alleen omdat hier de meeste tijd in is gestoken, maar ook omdat het zo ontzettend veel mogelijkheden biedt: Het is niet een enkele extensie, maar een bonte verzameling van meer dan 70 extensies. We noemen het zelf daarom nooit een extensie maar juist een platform – het is een verzameling van technieken die een bouwer veel mogelijkheden biedt, bijvoorbeeld complexe after-sales configuraties (downloaden van handleidingen, follow up emails). Het is bedoeld voor een niche markt en zal nooit een killer worden. Maar omdat diegenen die kiezen voor MageBridge er uiteindelijk heel lyrisch over zijn, zijn we er zeker trots op. Het is echt ons ding.

Speciaal voor de bezoekers van Joomla!Nl verloten we met dit interview Dynamic404. Kun je aangeven wat deze extensie precies doet en wat de winnaar eraan heeft?

Dynamic404 lost een specifiek probleem op in Joomla! dat iedereen wel kent: Als er een pagina niet door Joomla! gevonden wordt, dan geeft Joomla! een foutmelding (HTTP status 404). Die foutmelding is niet echt behulpzaam: De bezoeker wordt niet geholpen om de juiste pagina te vinden en vaak is de error pagina ook niet mooi opgemaakt. Dynamic404 maakt het makkelijker om de error pagina te optimaliseren – het toont onder andere een suggestielijst van alternatieve paginas (een lijst die wordt samengesteld via een complex zoekalgoritme).

Een ander Joomla! probleem dient zich voor als je een migratie van je website meemaakt: Als je overstapt van Joomla! 1.5 naar Joomla! 3, of als je overstapt van het ene forumcomponent naar het andere, dan veranderen alle URLs van je website. Alle oude URLs geven op dat moment een 404. Dynamic404 kan op dat moment naar de beste suggestie redirecten: Niemand krijgt meer een foutmelding te zien maar iedereen komt automagisch op de juiste pagina uit. Dit is ook mogelijk met het standaard redirect-component van Joomla! 3 maar daarin moet per 404 een aparte regel worden aangemaakt. Met Dynamic404 verloopt alles automatisch. Het is daarmee een onmisbare tool bij veranderde URLs.

Bezoekers van Joomla!NL kunnen kans maken op Dynamic404

Yireo biedt ter verloting op deze site de extensie Dynamic404 aan voor de gelukkige winnaar die meedoet aan deze verloting. Je kunt kans maken op deze extensie door het formulier in te vullen dat je kunt vinden via deze link. Op zondag 27 april 2014 loopt om 18.00 uur de verloting af en krijgt de winnaar bericht van ons.Update:

Vandaag (28 april 2014) hebben wij de winnaar getrokken uit de deelnemers aan de verloting van Dynamic404.
De winnaar (uit België) heeft inmiddels van ons bericht gehad. Gefeliciteerd!