Extensies op de JED moeten de Joomla-updater gebruiken

joomla updaterOntwikkelaars van Joomla-extensies bieden deze aan op hun eigen website en ook op de JED (Joomla Extensions Directory). Extensies die daar worden geplaatst, moeten aan bepaalde eisen voldoen voordat ze daar worden gepubliceerd. Ze moeten bijvoorbeeld minimaal geschikt zijn voor Joomla 3.x en er mogen geen back-links inzitten naar de website van de ontwikkelaar.

We hebben al eerder via Twitter een bericht geplaatst dat er op 10 januari 2017 weer een regel aan die eisen zou worden toegevoegd. Op deze dag is namelijk de eis van kracht geworden dat alle extensies de updater van Joomla moeten gebruiken.

Hierdoor krijg je als websitebeheerder een bericht wanneer er een update voor een extensie beschikbaar is die op de website is geïnstalleerd. Doordat er direct een melding wordt getoond als er een nieuwe versie beschikbaar is, wordt daarmee de veiligheid van de website verhoogd. Vaak worden updates namelijk uitgebracht om een kwetsbaarheid op te lossen.

Vanaf 10 januari 2017 worden alle extensies op de JED gecontroleerd of ze zijn voorzien van de update-functionaliteit. Het meest recente zip-bestand dat daar is geupload wordt gecontroleerd. De foutcode die gebruikt wordt als een extensie niet voldoet is: US1 - update sites not present in xml file.


jed reminder 2017Ontwikkelaars moeten er dus voor zorgen dat ze hun meest recente versie die is voorzien van de updater-functionaliteit uploaden naar de JED.
Extensies die nu al in de JED staan zullen daar niet worden verwijderd. Als je op de downloadknop klikt, dan verschijnt er een pop-up, zoals hiernaast is te zien. Daarin wordt aangegeven dat de extensie geen update-servers ondersteunt en dat de extensie dus handmatig geupdate moet worden. Deze melding staat ook onder de download-knop.

De (Engelstalige) aankondiging van deze regel is te vinden via deze link: http://extensions.joomla.org/support/knowledgebase/item/joomla-update-system-requirement
En meer (Engelstalige) informatie over update-servers is te vinden via deze link: https://docs.joomla.org/Deploying_an_Update_Server