Websites die gratis templates en extensies aanbieden met een achterdeur

gratis-downloadIn de afgelopen weken zijn er op het forum van Joomla!NL een aantal topics gestart over traagheidsproblemen met websites, extensies die het spontaan niet meer doen en websites die spontaan spam zijn gaan versturen. Heel vaak is geconstateerd dat deze websites waren geïnfecteerd/gehackt met malware.
Een belangrijke bron van besmetting komt van de PC van de websitebeheerder zelf. Als de PC niet is voorzien van goede beveiliging en virusscanner, kan het gebeuren dat een bestand op de PC besmet is geraakt en vervolgens naar de website wordt geplaatst. Daar kan dit bestand dan de nodige schade aanrichten.

Maar er bestaat ook een andere vorm van besmetting. Die komt van zogenaamde warez-sites. Dat zijn sites waar moedwillig extensies en templates worden aangeboden die zijn voorzien van kwaadaardige scripts. Het komt nog heel vaak voor dat onwetende Joomla!-beheerders op zoek gaan naar een bepaalde extensie en dan toch ook op die warez-sites terecht komen. Vaak wordt daar de extensie of het template,  dat bij de originele ontwikkelaar betaald moet worden, gratis aangeboden. Voor velen is dat natuurlijk heel aantrekkelijk.
Helaas kan zo’n voordelige download na installatie grote en vooral negatieve gevolgen hebben.

Lees meer