Eén op de drie meest populaire OpenSource CMS websites is gebouwd met Joomla!

Het team van JoomPlace heeft onlangs een onderzoek gedaan naar het gebruik van Joomla! voor populaire sites. Voor Joomla!NL is hun blogartikel door Wouter (WoodyF4u) vertaald.

Afgelopen tijd heeft het team van JoomPlace 1.800.000 websites onderzocht uit Alexa Top Sites per categorie. Ze bekeken welke van de 9 leidende Open Source CMS-systemen het meest gebruikt werden in de 17 categorieën van topsites op het internet. Het rapport toont aan dat Joomla! in Alexa’s categorie ‘World’ het meest gebruikt wordt en in de overige categorieën haalt Joomla! de status HIGH. Een compliment aan Joomla!

In januari 2013 hebben ze opnieuw 1.800.000 websites uit Alexa’s topcategorieën onderzocht. Dit keer voor de Top-20 Open Source CMSen in januari 2013. Het CMS-overzicht van OpenSourceCMS.com is hiervoor gebruikt. Deze lijst is dynamisch en  verandert maandelijks. De volgende CMS-systemen zijn bekeken:

WordPress, Joomla, Drupal, TYPO3, DotNetNuke, WebPublisher, SPIP, MODx, Movable Type, Contao, Pligg, Concrete5, Plone, eZ Publish, Liferay, XOOPS, CMS Made Simple, SilverSpripe, Umbraco, Mambo.

Het was overweldigend om te zien dat 15% van de meest populaire websites op internet gebruik maakt van één van deze 20 leidende Open Souce CMSen. Open Source rocks!
Hieronder is goed te zien dat Joomla! ondertussen een belangrijk Open Source CMS is geworden op het internet.

Succesoverzicht van Joomla!

Het is absoluut een verbazingwekkend en inspirerend feit dat van de 20 genoemde CMSen, Joomla! 35,44% gebruikt is en daarmee in de buurt komt van WordPress. Joomla! is zelfs vier keer groter dan Drupal.
 joomplace-1-op-3-is-joomla
Hoe het bovenstaande diagram in zijn totaliteit bekeken moet worden is hier te lezen.

Als er even niet wordt gekeken naar andere wereldwijd gebruikte Open Source CMSen (waarvan JoomPlace denkt dat deze samen niet meer dan 5% van de CMSen zijn)  dan kan gesteld worden dat elke derde meest bezochte website op internet draait op Joomla!
Uit de analyse kan worden opgemaakt dat Joomla! bezig is aan een opmars, zoals is te zien in het overzicht van Alexa. De hoop is dat Joomla! uiteindelijk kan doorgroeien naar  de positie van koploper als meest gebruikt CMS ter wereld.

Joomla! rocks!