Google: Is jouw website voor 21 april mobielvriendelijk?

mobiel vriendelijk 01Google is er al een tijdje mee bezig en heeft inmiddels aangekondigd dat ze vanaf 21 april 2015 starten met het beoordelen van de mobielvriendelijkheid van websites.
Deze nieuwe aanpak kan ook voor jouw website van belang zijn. Mocht Google jouw website als niet-mobielvriendelijk beoordelen, dan plaatst Google je website direct lager in de zoekresultaten. En dat is uiteraard nadelig voor het aantal bezoekers dat op je website komt op basis van een zoekopdracht bij Google.

Met name de bezoekers die je website zoeken op een smartphone of tablet zullen deze alleen aangeboden krijgen als Google de website dus als mobielvriendelijk heeft beoordeeld.
Het gebruik van smartphone en tablet neemt nog elke dag toe. Google geeft aan dat de websitebouwers de websites moeten aanpassen als deze niet geschikt zijn voor de mobiele browsers. Op deze manier blijft internet ook bruikbaar voor deze doelgroep.


mobiel vriendelijk 02Er zijn gelukkig wel websites waar je nu al kunt testen of jouw website mobielvriendelijk is. Ga daarvoor naar één van de volgende sites:

Mobile-friendly test
Hiermee kun je controleren of jouw website al wel of niet mobielvriendelijk is.
Als de test een goed resultaat geeft wordt deze melding getoond:
mobiel vriendelijk 03Rechts zie je hoe bijvoorbeeld deze website op een smartphone wordt getoond.

Mobile usability report
Hiermee krijg je een overzicht van wat er op jouw website nog kan worden verbeterd om nog mobielvriendelijker te worden.

Het belangrijkste is dat je website draait op een responsive template. Dat wil zeggen dat het template in staat is om, afhankelijk van de gebruikte schermresolutie, de verhoudingen en module-posities aan te passen zodat ze goed op het scherm worden getoond.
Afhankelijk van de kennis die je hebt van het aanpassen van templates kun je dit zelf doen of het over laten aan professionele web-ontwikkelaar.
Vaak heeft de template-ontwikkelaar al een nieuwe versie van het template beschikbaar dat responsive is. Update het template dan naar die meest recente versie.

Mocht je specifieke vragen over dit onderwerp hebben, stel ze dan op het forum.