Skip to main content

Joomla! 3 is meer CMS dan ooit te voren!

joomla3 meer cms dan ooitOp de site van Techjoomla.com heeft Parth Lawate een blog geschreven waarin hij een duidelijk beeld schetst van waar Joomla! nu staat. Om dit beeld te delen met de lezers van Joomla!NL is deze blog vertaald door Wouter (WoodyF4u).

De geschiedenis van Joomla! gaat terug naar de tijd van Mambo. Sinds die tijd is Joomla! enorm gegroeid en ontwikkeld. Joomla! werd altijd al een CMS genoemd. Maar in de dagen van Joomla! 1.0 en 1.5 was het niet eenvoudig om Joomla! te verkopen als een effectief CMS. Het moet eerlijk gezegd worden dat er heel veel extensies voor beschikbaar waren, maar de basis (core) was nog niet optimaal. Dus was het verkopen van Joomla! als een volwaardig CMS aan grote bedrijven niet makkelijk.

In die tijd zaten er nog grote gaten in de mogelijkheden van dit CMS. Basismogelijkheden zoals tagging, uitbreidbare categorieën, ACL, enzovoorts waren er toen nog niet.

Joomla! 3 heeft dat in positieve zin veranderd. Als je kijkt naar het Joomla! van nu dan is snel duidelijk dat het MEER CMS is dan het ooit is geweest en daarmee een grote concurrent is geworden voor andere Content Management Systemen.

Dus als je Joomla! al gebruikte in de tijd van 1.0 en 1.5 en het gevoel had dat er van alles aan ontbrak, dan is het nu tijd om er eens opnieuw naar te kijken. En als je nog nooit met Joomla! hebt gewerkt, dan is dit de kans om met een volwassen CMS kennis te maken.

Welke mogelijkheden maken Joomla! out-of-the-box direct al een beter CMS?
Laten we eens kijken naar de mogelijkheden die van Joomla! out-of-the-box een beter CMS maken.  We bekijken de mogelijkheden die belangrijk zijn in het Joomla! Content Management System. Er zijn ongetwijfeld nog wel andere mogelijkheden die Joomla! in zich heeft, maar die komen een andere keer aan bod.

joomla responsiveOut-of-the-box responsiveness

Joomla! 3 toonde de wereld met het implementeren van Bootstrap in de core dat het Joomla! zo klaarmaakte voor de moderne UI/UX standaarden en bracht zo Mobiele responsiveness en compatibiliteit in zowel de front-end als de back-end. Daarmee werd het voor zowel de websitebezoeker als de website-beheerder mogelijk om de site te benaderen op mobiele apparaten.

Geneste categorieën

Als je content (inhoud) beheert dan zijn indeling en beheer de sleutelwoorden. Dat het nu mogelijk is om categorieën in andere categorieën te nesten en dat tot in het oneindige door te zetten, maakt het bouwen van een grote website een stuk eenvoudiger.

Tagging

Als gestructureerd organiseren met categorieën nog niet voldoende is, dan wordt het tijd om te kijken naar een platte structuur die wordt ingedeeld met behulp van tagging. En  om het nog verder te structureren ondersteunt Joomla! ook nog het nesten van tags.

Front-endbewerking

Het bewerken van de inhoud moet eenvoudig en snel kunnen. Stel dat je door de inhoud van je site aan het lezen bent en ziet dat er iets moet worden gewijzigd. Er is dan geen reden om aanpassingen te doen in een component of module in de back-end. Dat soort aanpassingen kunnen snel en eenvoudig worden uitgevoerd door in te loggen via de front-end.

Content versiebeheer

Of je het beheer nu alleen doet of dat je daarvoor een team achter je hebt staan, content versiebeheer helpt je hiermee. Bekijk je oude versie, draai die terug en schrijf zonder angst voor verlies van data.

Meertalig out-of-the-box

Tegenwoordig komen klanten van over de hele wereld. Je moet er dus voor zorgen dat je website of webapplicatie de taal van je publiek spreekt. Met een hele sterke core-structuur voor meertalige websites is Joomla! waarschijnlijk het enige CMS dat deze mogelijkheid out-of-the-box aanbiedt.

Eenvoudig updaten met één klik

De dagen zijn voorbij dat je de website van Joomla! of een extensie-ontwikkelaar moest bezoeken om te controleren of er updates beschikbaar zijn. Met het nieuwe sterke framework in Joomla! kunnen zowel de core al de extensies worden geüpdate met één enkele klik.

joomla seoOut-of-the-box SEO-gereedschap

Dit is het ingebouwde doorverwijssysteem. Mooie SEF-URLs, metadatabeheer voor extensies of het toevoegen van waardes in microdata, zitten tegenwoordig standaard in Joomla! en is daarmee een beter out-of-the-box SEO-systeem dan ooit te voren.

Uitbreidbare ACL voor al je toegangscontrolewensen

Beheer van grote contentportalen of intranetsites betekend dat je een goede uitbreidbare  controle moet hebben voor  wie wat mag zien. Joomla! ACL is hierin enorm sterk en kan worden aangepast om zo in de behoeftes van de omgeving te passen.

Mediabeheer

Beheren van je media, uploaden, organiseren, enzovoorts. Het kan eenvoudig met het  ingebouwde Mediabeheer. Je hebt voor dit soort taken geen FTP meer nodig.

joomla secureBetere veiligheid

Joomla! is tegenwoordig goed beveiligd door gebruik van 2-weg-authenticatie, sterkere wachtwoordencryptie en PHP-versie-vereisten. Hierdoor worden problemen die ontstaan door vulnerable extensies die werken op basis van verouderde PHP-software voorkomen.

Zoek beter, zoek slimmer

Joomla’s slimme zoekfunctionaliteit maakt het een stuk eenvoudiger om inhoud op de site te vinden. Auto-suggesties voor zoeken, slimmere indexering, geavanceerd zoeken en meer maakt Joomla!-zoeken tot de betere in zijn klasse.

Snelle en eenvoudige contactformulieren

Elke website, groot of klein, heeft een contactformulier nodig om je bezoekers met je in contact te laten komen. Joomla! biedt ingebouwd Contactbeheer, dat je op een eenvoudige wijze een contactpagina of formulier laat maken.

Meer dan 8500+ extensies kunnen eenvoudig via installeren via web worden geïnstalleerd

Als je het niet in de core kunt vinden, dan is er altijd nog wel een extensie voor beschikbaar. Met een sterke community die 3th party-extensies ontwikkelt kun je er zeker van zijn dat er altijd wel een extensie is te vinden die past bij je wensen. Bezoek de extension directory van Joomla! nu rechtstreeks via de back-end van je Joomla!website en vergoot zo de functionaliteit van je website, Eerst downloaden daarna installeren is niet meer nodig.

En wat gebeurt er in 2015?

Deze blog ging vooral over Joomla! als CMS. Maar Joomla! is gebouwd om meer te kunnen doen dan alleen het bouwen en beheren van websites of webportalen. Joomla! biedt ook een platform voor het ontwikkelen van webapplicaties en cloud apps. Mogelijk berichten we daar later nog over.
Roadmap voor 2015
Op 31 december 2014 heeft Joomla! de ondersteuning op versies van 2.5 gestopt. Ook ontwikkelaars van extensie hebben aangekondigd deze lijn te volgen. Op dit moment is Joomla! 3.3.6 de standaard.
In september 2015 komt 3.4 uit en in november 2015 komt 3.5 uit.
Het jaar 2015 wordt gebruikt om naast eventuele veiligheidsupdates te werken aan het opschonen van Joomla! 3. Enkele functionaliteiten zullen uit de basis verdwijnen en indien gewenst alleen nog beschikbaar zijn als een extensie. Zo wordt de basis van Joomla! lichter en flexibeler voor andere ontwikkelingen.

Zodra hierover meer bekend is, zullen we je er hier op Joomla!NL over informeren.