Skip to main content
  • Wouter (WoodyF4u)
  • Nieuws

Vooraankondiging Joomla! 3.9 en Joomla! 3.10

joomla 39 avg gpdr
Als het goed is heb je er vast al over gehoord of gelezen, de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) of General Data Protection Regulation (GDPR) gaat definitief van start op 25 mei 2018.
De ontwikkelaars van Joomla! hebben van de vele gebruikers de vraag gekregen om ervoor te zorgen dat Joomla! voldoet aan deze nieuwe wet. Daarom is er besloten een Privacy Tool Suite in Joomla! te gaan opnemen.  Hierdoor wordt jouw website geschikt voor deze nieuwe wet en biedt het ontwikkelaars de mogelijkheid om hun extensies hier ook geschikt voor te maken.

Wat zit er in deze Privacy tool suite?

De ontwikkelaars hebben een plan!
Het idee is om de volgende privacy tools in Joomla! 3.9 op te nemen;:
  • Een API aanbieden voor extensie-ontwikkelaars zodat zij de data die zij verzamelen kunnen rapporteren. Deze data kan dan worden getoond in de nieuwe com_privacy extensie (Core API Project Board)
  • Verbeter de toestemming van de geregistreerde gebruikers (form plugin), volg de toestemming, log hun activiteiten, en zorg voor een goede afhandeling van de tijd dat een toestemming geldig is (Consent Project Board)
  • Vergemakkelijk je workflow voor verzoeken van gebruikers (Information Requests Project Board):
    • Maak het eenvoudiger voor gebruikers om een verzoek in te dienen
    • Volg de status van de verzoeken
    • Geef de gebruiker toegang tot zijn data en laat die downloaden.
Je kunt meer informatie over deze tools vinden op: Privacy Framework repository.
Let op: Omdat er niet veel tijd voor het ontwikkelen van deze versie van Joomla! is, geeft het ontwikkelteam aan dat deze versie is gericht op toepassingen die nodig zijn voor de AVG (GPDR). Daarom wordt dit uitgebracht als Joomla! 3.9.
Eerdere verzoeken die het ontwikkelteam had gepland voor Joomla! 3.9 zullen worden verzet naar Joomla! 3.10.
Als je nieuwe toepassingen in Joomla! wenst, dan zullen die worden meegenomen in Joomla! 4.0.

Hoe kun jij meehelpen?

Het ontwikkelteam heeft jouw hulp nodig!
Bekijk eens de dedicated repository. En help mee om de uitgave tot een succes te maken. Het team is op zoek naar mensen die kunnen programmeren, mensen die kunnen testen om zo de kwaliteit te kunnen waarborgen, en mensen die documentatie kunnen schrijven..

Wat is nu de tijdlijn?

Het team heeft zich geconformeerd aan een hele strakke tijdlijn. Er wordt hard gewerkt om die te halen. Wanneer het klaar is hangt natuurlijk af van de opgeleverde wijzigingen en de testresultaten. Het team blijft de Joomla!-gebruikers informeren over de stand van zaken.

Waarom komt er een versie 3.9 uit?

Op basis van de ontwikkelstrategie die je hier kunt zien, zou Joomla! 3.9 alleen enkele kleine aanpassingen gaan bieden. Door tussenkomst van de AVG zijn deze plannen bijgesteld en is de AVG het hoofdonderwerp van Joomla! 3.9.

3.10 wordt de laatste in de 3.x-series

Joomla! 3.9 zou de laatste versie zijn in de 3.x-series. Het zou een brug zijn tussen twee major-versies (Joomla! 3.x en Joomla! 4.x).
Door de tussenkomst van de AVG-versie in Joomla! 3.9 zal Joomla! 3.10 tegelijkertijd uitkomen met Joomla! 4.0.
Joomla! 3.10 zal aanpassingen bevatten die de overgang naar 4.0 vereenvoudigt.

De ontwikkeling van Joomla! 3.9 wordt geleid door Michael Babker en Joomla! 3.10 wordt geleid door George Wilson.

Je kunt zelf de ontwikkelversie van komende uitgaven alvast downloaden en testen. Download die op de  nightly builds pagina.