Skip to main content

Joomla! werd op 17 augustus 9 jaar

joomla-9e-verjaardagstaart 750 optimized

Zondag 17 augustus was het zover. De negende verjaardag van het CMS Joomla! werd gevierd.
Bij deze feliciteert het team van Joomla!NL iedereen die inmiddels gebruik maakt van dit mooie CMS en feliciteren wij in het bijzonder alle vrijwilligers die er dagelijks aan meewerken om van Joomla! het succes te maken wat het ondertussen is geworden.
Eén van de mede-oprichters Brian Teeman heeft op zijn blog een stuk geschreven over die eerste dagen. Hieronder de Nederlandse vertaling van zijn blog.

9 Jaar geleden, op 17 augustus 2005, was ik één van de zeventien personen die aankondigden dat ze het erg succesvolle Mambo-project gingen verlaten en hun eigen CMS gingen beginnen  Het was een snel genomen besluit en het is de waarheid om te zeggen dat we ermee waren gestopt als we van te voren wisten hoeveel werk er in de maanden erna in een stroomversnelling op ons af zou komen. We werden in die tijd heel erg goed geholpen door Eben Moglen van het bedrijf: Software Freedom Law Centre en ik weet zeker dat wij hun eerste “klanten” waren.

Zo’n twee weken later kreeg onze baby op 1 september een naam en werd aan de wereld voorgesteld als Joomla!
Het kiezen van een naam was de eerste van vele moeilijke taken die we nog tegenkwamen. Met 17 personen in de chatroom is het niet gek dat we erg uiteenlopende ideeën hadden en dus ontstonden de eerste verhitte discussies.
De passie die iedereen toonde bij het kiezen van de naam gaf mij het gevoel hoeveel iedereen om de nieuwe baby gaf. Het zoeken naar de naam was niet eenvoudig omdat het wel iets moest betekenen en niemand anders die naam al zou gebruiken. De schermafdruk hieronder toont het zoekresultaat voor Joomla op Google net voordat de naam bekend werd gemaakt.
joomla-9e-verjaardag-naamkeuze 750

Een week later werd een competitie gestart om een logo te zoeken dat aan de waarden van Joomla voldeed, zodat onze nieuwe baby ook een identiteit kreeg.
Er waren meer dan 500 ideeën ingestuurd en het kernteam heeft er daaruit toen 5 geselecteerd zodat de community kon stemmen. Dat werd toen gedaan door meer dan 2700 stemmers. Op 21 september werd bekendgemaakt dat het ontwerp dat was gemaakt door Alan Urquhart was gekozen.

Alan reageerde toen als volgt:
“Ik heb bepaalde ideeën over het logo. Ik wilde beginnen met de letter “J” (waarschijnlijk omdat Joomla! ook begint met de “J”) en ontdekte dat het samenstellen van vier “J”s onder een hoek van 45 graden samenviel als een soort puzzel. Dit gaf ook de indruk van een ketting die in elkaar was gekomen. Het toevoegen van de cirkels aan de “J”s gaf het beeld van verschillende rassen, mensen, culturen of hoe je het ook maar wil noemen. Het komt er in ieder geval op neer dat de groep personen in het logo in elkaar zijn geweven tot één.”

Er is sinds dien veel gebeurd en ik betwijfel of de zeventien personen die toen het besluit namen om opnieuw te beginnen konden vermoeden dat Joomla zou gaan groeien tot wat het nu is.


De verjaardagstaartfoto komt van https://twitter.com/Taimurian en is gemaakt door zijn zus.