Werk jij nog steeds met Joomla! 1.5?

joomla 15-25Zoals inmiddels wel bekend is Joomla! 1.5 ondertussen een hele oude versie aan het worden. Het Joomla! Project Team heeft de ondersteuning in december 2012 al gestopt.
In februari en maart 2013 werden de icoontjes, die aantoonden of een extensie ook geschikt was voor Joomla! 1.5, verwijderd van de JED (Joomla! Extension Directory). Joomla! 1.5-extensies werden toen alleen nog via het archief aangeboden.

Op 1 maart 2014 stopt de JED met het aanbieden van extensies die nu nog in het Joomla! 1.5-archief staan. Vanaf die datum is het dus niet meer mogelijk om via de JED extensies voor Joomla! 1.5 te downloaden.

Deze week werd bekend dat een grote hostingrpovider Bluehost alle klanten met een Joomla! 1.5-site heeft bericht dat Bluehost de Joomla! 1.5-sites van hun servers gaan verwijderen. Zij hebben hun klanten dit per e-mail laten weten.
De inhoud van die e-mail (Engelstalig) en enkele reacties, van binnen de Joomla!wereld bekende namen, zijn te lezen op de site van OSTraining.


Uit de reacties blijkt wel dat de methode die Bluehost inzet niet erg goed wordt gewaardeerd. Het is terecht dat zij hun klanten wijzen op het gebruik van Joomla! 1.5. Maar om zomaar de deur dicht te gooien voor deze klanten is niet gepast.

Feit blijft wel dat ze een goed punt hebben dat een niet meer ondersteunde versie van Joomla! mogelijk extra risico’s met zich mee kan brengen. In het artikel wijzen zij erop dat websites die werken met Joomla! 1.5 tot en met 2.5.16 niet meer veilig zijn en mogelijk gehackt kunnen worden.
Het is inderdaad belangrijk om er altijd voor te zorgen dat de website werkt met de meest actuele versie van Joomla! (op dit moment Joomla! 2.5.17) en ook de meest actuele versie van de gebruikte extensies.
In het bericht van Bluehost richten zij zich alleen op het CMS zelf, maar noemen niet de extensies. Terwijl die soms een nog wel groter potentieel gevaar zijn dan het CMS Joomla! zelf.

Als conclusie kunnen we wel stellen dat het verstandig is om gebruikers van een Joomla! 1.5-site aan  te raden om te migreren naar Joomla! 2.5.17.
Dat is wel even werk, maar vanaf een Joomla! 2.5-site kan later dit jaar als Joomla! 3.5 beschikbaar komt, wel eenvoudig worden overgegaan naar die laatste versie.
Op ons forum is de vraag over hoe te migreren al regelmatig langs gekomen. Gelukkig hebben velen de moeite genomen en hun wegsite inmiddels gemigreerd.

Werk jij nog met Joomla! 1.5? Plan dan de migratie naar 2.5 en ga aan de slag.
Via ons forum helpen we je graag als er vragen zijn.