Heb jij Joomla! nieuws?

Vanuit diverse bronnen proberen wij je hier op de hoogte te houden van actueel Joomla! nieuws.
Heb je zelf ook nieuws over Joomla!, een Joomla! evenement, een nieuwe of bestaande extensie of wil je een Joomla!website promoten? Stuur dan je bericht (liefst met afbeeldingen) aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wil je adverteren?

Wil je Joomla!NL steunen en adverteren met een banner op deze site? Kijk dan hier voor meer informatie of neem contact op met het PR-team van JoomlaNL.
Je kunt ons ook promoten door een gratis banner op je eigen site te plaatsen.

Wil je Joomla!NL steunen?

Steun Joomla!NLAlle teamleden werken enthousiast, op vrijwillige basis, mee aan Joomla!NL. Maar een website met forum kost nu eenmaal geld. Dus als je Joomla!NL wilt steunen, dan kan dat, graag zelfs!
Lees hier meer informatie

Joomla! 3.6 komt er aan – Wat is nieuw?

Wat is er nieuw in Joomla 3.6 ?

Joomla 3.6 zal waarschijnlijk 12 juli beschikbaar komen. De huidige versie, Joomla 3.5, is in maart uitgekomen met een grote hoeveelheid nieuwe toepassingen en updates. Dus is het logisch dat je je afvraagt wat er in deze nieuwe versie is toegevoegd of verbeterd. Oorspronkelijk stond de volgende versie van Joomla pas veel later in het jaar gepland. Maar er was een belangrijke toepassing waardoor het Joomla Coreteam (en andere leden van de community) zich genoodzaakt zagen een kleinere versie al eerder uit te brengen. En daar kunnen we het alleen maar mee eens zijn.

 

Joomla her-installeren en bestanden verversen

De belangrijkste toepassing die het coreteam graag aan de gebruikers beschikbaar wilde stellen is de nieuwe mogelijkheid om de meest recente versie van Joomla te kunnen her-installeren. Dit is een functie die Wordpress al lange tijd onder de motorkap heeft. Het biedt je de mogelijkheid om alle bestanden uit de basis-installatie van Joomla te verversen en je er zo van te verzekeren dat eventuele aanpassingen ongedaan worden gemaakt. Dit is erg handig als er tijdens het ontwikkelen van de website geprobeerd is om aanpassingen in bestanden te maken of erger nog dat er door een hack malware of kwaadaardige bestanden tussen je bestanden zijn gekomen.

Bij elk opensource-project is het mogelijk dat er kwaadaardige bestanden tussen komen en ook Joomla is daarin geen uitzondering, ook al is Joomla heel vaak als erg veilig uit testen gekomen. Deze nieuwe functionaliteit is erg handig als eerste stap bij het stellen van een diagnose en het opschonen van ongewenste wijzigingen aan de basis-bestanden.

Joomla Log-map is verplaatst

In nieuwe installaties (vanaf 3.6.0) zal de log-map standaard worden geplaatst in /administrator/logs in plaats van in de root-map. Upgrades van Joomla krijgen deze aanpassing niet en de map blijft waar die is. De reden om de map te verplaatsen is dat het de veiligheid van de website verbetert. Het is zo namelijk eenvoudiger om alles binnen de map administrator te beveiligen.
De belangrijkste reden om het hier te vermelden is dat het in de toekomst kan dat een ontwikkelaar van een extensie je vraagt om de logs te bekijken en dat je dan dus weet dat je op twee plaatsen moet kijken.

Andere verbeteringen en reparaties

Er zijn nog een aantal verbeteringen en reparaties in deze nieuwe versie. De Release Candidate announcement post geeft als bijzonderheid aan dat er een nieuw Sub Form-veld beschikbaar komt. Maar dat is voornamelijk handig voor ontwikkelaars en minder voor de gewone Joomla-gebruiker. Bekijk in ieder geval de volledige Joomla 3.6 changelog. Er zit vast wel iets tussen waar jij wat aan hebt.

Joomla 3.7 tijdlijn en nieuwe toepassingen

De volgende stap na 3.6 zal zijn…. 3.7! Deze versie zal de Joomla-wereld opschudden. Iedereen is er erg benieuwd naar. Het bevat de (lang verwachtte) router-revisie voor verbeterde SEF URL’s, betere controle over de aangemaakte URL’s en een vermindering op dubbele URL’s. Daarnaast een nieuw Mediabeheer. En nieuwe mogelijkheden voor custom-velden in artikelen. Hierdoor wordt de Joomla-inhoud meer zoals een CCK. Een datum waarop 3.7 beschikbaar komt is nog niet gegeven, maar men verwacht dit rond het einde van dit jaar

Moet je de update naar 3.6 uitvoeren?

Ja! Joomla 3.6 zal een 1-klik-update zijn en dus geen ingewikkelde migratie. Dit betekent dat je dus geen problemen hoeft te verwachten tijdens  het updaten. Er zijn de afgelopen tijd een aantal beta-versies uitgebracht, waardoor ook de extensie-ontwikkelaars voldoende tijd hebben gehad om hun extensies op deze nieuwe versie te testen.

 

Afdrukken E-mail