De Joomla! 3.3-versiecyclus (update)

do-more33Joomla! 3.3 is bijna klaar! Het ontwikkelteam is de laatste aanpassingen aan het doen in de beta-versie. De doelstelling voor deze versie werd op de Joomla!Day Boston 2014 gepresenteerd door Michael Babker. Michael heeft op Joomla.org in een blog onderstaand artikel geschreven dat voor Joomla!NL is vertaald door Wouter (WoodyF4u).

Michael gaf zijn presentatie de titel:

"Joomla 3.3 zal de meest stabiele Joomla!versie ooit worden!"

Het tijdspad naar de lanceerdatum is enigszins aangepast in de afgelopen tijd, zodat alles op basis van de hoge kwaliteitsniveaus kon worden meegenomen. En natuurlijk dat er voldoende is getest op zoveel mogelijk verschillende hosting-platformen.

De planning is nu als volgt:
•    1 april – Beta 1
•    8 april – Beta 2
•    15 april – Release Candidate (RC)
•    22 april - Joomla 3.3 Release komt beschikbaar

 

Denk ook aan de veiligheidsondersteuning voor Joomla! 3.2

Het PLT is van plan om een 3.2-versie op 22 april 2014 uit te brengen. Dat is dezelfde dag dat 3.3.0 beschikbaar komt. Het PLT heeft gepland dat in deze versie alle bug-reparaties worden meegenomen die sinds 3.2.3 zijn gemeld. Zo krijgen gebruikers van 3.2 de meest stabiele code beschikbaar die kan worden aangeboden tijdens de nog geldende ondersteuningsperiode.

Zoals al eerder aangekondigd zal 3.2 nog worden ondersteund tot oktober 2014. Zo hebben gebruikers die werken op een hostingserver die niet voldoet aan de minimale PHP-versie 5.3.10 toch de mogelijkheid om met Joomla! 3.2 te blijven draaien. Tijdens deze ondersteuningsperiode kunnen die gebruikers het volgende verwachten:

  • Beveiligingsupdates voor 3.2 als dat nodig is
  • Doorlopende ondersteuning op 2.5
  • Doorlopende ondersteuning op 3.3

Gebruikers die niet kunnen updaten naar 3.3 kunnen pas updaten met de een-klik-update-functie als de server is geupdate naar PHP 5.3.10 (of hoger).

Wat is er nieuw in Joomla 3.3

Joomla 3.3 komt met enkele heel belangrijke achtergrondupdates.
Zo is er bijvoorbeeld heel veel werk verzet om van Mootools over te gaan naar jQueryJavaScript. Dat zorgt ervoor dat de hoeveelheid data die op de Joomla!site moet worden geladen sterk vermindert.

Cloud Storage APIs maakt het mogelijk dat Joomla!sites kunnen worden gekoppeld aan Amazon S3 en andere cloud-opslag mogelijkheden. Ook is er in Joomla! 3.3 een nieuwe Microdata library geïmplementeerd.

Microdata geeft HTML de mogelijkheid om content een label te geven en bepaalde specifieke soorten informatie te beschrijven — Bijvoorbeeld: persoonlijke informatie, evenementen-informatie of andere data die je data beschrijft. Zoekmachines kunnen daardoor die data indexeren en zo je website gebruikersvriendelijker maken voor bezoekers. Zo kun je bijvoorbeeld een evenement hebben en gebruik maken van deze microdata-tagging om zo de locatie en de starttijd van het evenement te kunnen toevoegen.
Dit zijn maar enkele van de vele nieuwe toepassingen die voor deze versie staan gepland.

Hulp is altijd welkom!

Help mee om Joomla 3.3 door alle testrondes heen te krijgen en zo de meest stabiele Joomla!versie ooit uit te brengen.

Wil je meer weten over Joomla! 3.3?

De doelstelling voor 3.3 is om in kleinere stappen nieuwe versies uit te brengen, zodat we ruimte hebben voor nieuwe mogelijkheden. Een overzicht van wat mogelijk is heeft Michael in een presentatie online gezet.