De weg naar Joomla 3.7

de weg naar joomla37
De laatste weken zijn er verschillende berichten op internet verschenen over Joomla 3.7 en hoe de uiteindelijke versie er uit komt te zien.
Zonder dat er al een alpha-versie is vrijgegeven is het nog moeilijk om al iets over de details te vermelden.
Maar dit artikel moet enige duidelijkheid geven.

Er is een planning gemaakt voor het uitkomen van Joomla 3.7, waarbij moet worden aangegeven dat deze planning afhankelijk is van de vrijwilligers en de ondersteuning vanuit de gebruikers.
Maar zoals het er nu naar uitziet is de onderstaande planning uitvoerbaar:

Alpha 1: 20 december 2016
Alpha 2: 10 januari 2017
Beta 1: 24 januari 2017
Beta 2: 7 februari 2017
Release Candidate 1:   21 februari 2017
Release Candidate 2:   7 maart 2017
Release Candidate 3:   14 maart 2017
Release Candidate 4:   21 maart 2017
Stable Release 28 maart 2017

Zoals je ziet wordt er langzaam gestart, maar naarmate het proces vordert wordt het tempo opgevoerd. Templatebouwers / extensie-ontwikkelaars kunnen de periode begin maart alvast reserveren voor het testen van hun templates / extensies.
En tenslotte is het natuurlijk interessant om te weten wat er voor nieuws is gepland bij het uitkomen van 3.7. Zoals het er nu naar uitziet worden er drie nieuwe toepassingen toegevoegd en daarnaast natuurlijk nog een heleboel kleine verbeteringen:

  1. Routing (routering), eindelijk komt er dan nu de mogelijkheid om een nieuwe routeringsstrategie te gaan gebruiken. Hiermee kan het ID uit de URL worden gehaald. Het zal als een optie worden geïmplementeerd, zodat je per component kunt bepalen of je het wel of niet wil toepassen. Als je gebruik maakt van een oude extensie die het nieuwe routing-systeem niet ondersteunt, dan zal alles nog net zo blijven werken als voor Joomla 3.7

  2. Custom fields (persoonlijke velden) of eigen velden). Dit is inmiddels toegevoegd aan de staging branche. Dat is het stadium in de ontwikkeling van Joomla waarin er wordt gewerkt aan het oplossen van de laatste storingen en het toevoegen aan de definitieve versie. Er zijn ook nog enkele architectonische problemen op te lossen, maar het ziet er ondertussen goed uit, want er zijn geen echt grote problemen.

  3. Associations Manager (Assosiatiesbeheer), dit is een Google Summer of Code-project wat staat gepland om binnenkort aan Joomla 3.7 te worden toegevoegd. Ook hier zijn nog enkele architectonische problemen mee die moeten worden opgelost. Maar het is inmiddels bekend hoe dat moet worden gedaan
    Naast deze wat grotere wijzigingen zijn er visuele aanpassingen gedaan aan het back-endtemplate, ook is de gebruikersvriendelijkheid verbeterd en zoals hierboven al aangegeven zijn er vele kleine verbeteringen doorgevoerd.

Je kunt het ontwikkelproces verder volgen op Github via https://github.com/joomla/joomla-cms en als je in de komende tijd in de gelegenheid bent om mee te helpen testen, dan zou dat erg mooi zijn. Hoe meer mensen er testen, hoe beter de kwaliteit wordt van Joomla 3.7.0 is op de dag dat die wordt vrijgegeven.

Dit is een vertaling van het Engelstalige artikel op Joomla.org dat op 18 november 2016 is gepubliceerd