Joomla! 2.5.12 en 3.1.2 worden 2.5.13 en 3.1.3

joomlaDinsdag 23 juli schreef Michael Babker op joomla.org het artikel "Update on 2.5.12 and 3.1.2 Releases". De vertaalde versie van dat bericht is hieronder te lezen.

In de wereld van Joomla!-websitebeheerders ontstond zondagavond enige onrust. De oorzaak was dat zondagavond het Joomla Production Leadership Team (PLT) begon met de  voorbereidingen voor het beschikbaar stellen van Joomla! 2.5.12 en 3.1.2. Deze versies waren gepland om op 23 juli te worden vrijgegeven.

Tijdens deze voorbereidingen worden er pre-release pakketten geplaatst op JoomlaCode en beschikbaar gemaakt voor de Joomla Bug Squad voor de laatste tests. Normaal gesproken zijn deze pakketten niet zichtbaar voor iedereen. Omdat er geen veiligheidsproblemen worden verholpen in deze releases waren de pre-release pakketten zichtbaar gemaakt voor iedereen. Er zijn extensies die de JoomlaCode-site in de gaten houden voor nieuwe versies.  Zo’n  extensie is bijvoorbeeld Akeeba Admin Tools die dus ten onrechte meldde dat deze releases beschikbaar waren. Op maandagochtend zijn er daarom al een paar honderd sites bijgewerkt naar deze versies voordat de pre-release pakketten weer werden verborgen.


Sindsdien zijn er extra bug fixes toegevoegd aan de Joomla code. Hierdoor moesten de release pakketten opnieuw samengesteld worden. Door technische problemen tijdens dit proces zijn er vertragingen ontstaan met het testen en vrijgeven van deze pakketten.
Tijdens de evaluatie van de huidige status heeft het PLT besloten dat het niet anders kan dan de versienummers te verhogen voor deze nieuwe pakketten. Dit vanwege de sites die reeds zijn bijgewerkt naar 2.5.12 en 3.1.2 en de latere aanpassingen aan de code.

Daarom zullen de volgende officiële releases Joomla! 2.5.13 en Joomla! 3.1.3 zijn. Gebruikers die hun sites reeds naar de pre-release pakketten hadden bijgewerkt hoeven zich geen zorgen te maken over eventuele problemen bij het upgraden naar 2.5.13 en 3.1.3. Gebruikers van Joomla! 2.5.11 en Joomla! 3.1.1 (en eerdere versies) zullen op de bekende manier hun sites direct kunnen bijwerken naar Joomla! 2.5.13 en Joomla! 3.1.3. Op dit moment is de releasedatum voor deze versies nog niet vastgesteld.

Zoals gebruikelijk bij onverwachte problemen zal de PLT de interne procedures herzien. De lessen die in de afgelopen twee dagen zijn geleerd, worden gedocumenteerd en gebruikt om de procedures te verbeteren.

Aanvulling van Akeeba:

Nicholas (de ontwikkelaar van Akeeba AdminTools heeft deze week in een bericht op zijn site gepubliceerd dat hij AdminTools gaat aanpassen. De updatefunctie waarmee een Joomla!website naar een nieuwe versie kan worden geüpdate, wordt er bij de volgende versie uitgehaald. Het update-systeem dat in Joomla! 2.5 en 3.x wordt gebruikt is bijna volledig herschreven met zijn code. Nicholas erkent daarmee dat het updaten via de backend van Joomla! 2.5 en 3.x net zo goed werkt als via AdminTools. Een dergelijke “fout” zoals eerder deze week is ontstaan, kan daarmee niet meer voorkomen.