Skip to main content

Joomla! 3.0 Alpha-1 is uitgebracht

Het Joomla Project heeft de beschikbaarheid van Joomla 3.0 Alpha 1  aangekondigd.
Dit artikel is een vertaling van het artikel dat Mark Dexter over Joomla 3.0 op het Community-portaal van Joomla.org heeft gepubliceerd. (Joomla! 3.0 Alpha-1 Released)
Vertaling is geschreven door Wouter Franken voor JoomlaNL.

Wat is het doel van deze uitgave?

Deze uitgave heeft één doel; Het is een alpha-versie die beschikbaar is gekomen voor testdoeleinden. Met name van de door derde partijen gemaakte extensies kan nu gekeken worden of ze werken met Joomla 3.0. Ontwikkelaars hebben nu de tijd om problemen op te lossen. In deze versie zitten al verschillende wijzigingen en nieuwe toepassingen. Door deze aanpassingen kan het mogelijk zijn dat bepaalde extensies het niet doen. Er is een complete lijst met bekende problemen. Die is te vinden op Joomla’s Documentatie-site: Potential backward compatibility issues in Joomla 3.0 and Joomla Platform 12.1 Verder is er al veel beschreven in de FAQ: version 3.0 Alpha-1 FAQ
Joomla 3.0 downloaden kan via deze link.

Waar is deze uitgave niet voor bedoeld?

Deze alpha versie van Joomla 3.0 is niet geschikt voor productie-sites. Het is dus alleen om mee te testen.

Wanneer komt de definitieve versie uit?

Joomla 3.0.0 (de eerste stabiele versie) staat gepland voor 24 september 2012. De geplande tussenfases zijn:

  • Op of rond 23 juli 2012 - Joomla 3.0 alpha-2 beschikbaar voor testen door publiek. Hierin zitten ook al de nieuwe gebruikers-interface verbeteringen.
  • Half augustus 2012 – Er komt een tijdelijke stop op aanpassingen om het pakket klaar te maken voor de beta-versie.
  • Eind augustus 2012 - Joomla 3.0 beta 1 komt beschikbaar voor testen door het publiek.
  • Op of rond 24 september 2012 - Joomla 3.0.0 komt uit

Houd er wel rekening mee dat bovengenoemde data afhankelijk zijn van de beschikbare vrijwilligers en andere omstandigheden waar het Joomla Project-team geen invloed op heeft.

 

Moet ik ook al een upgrade naar Joomla 3.0 gaan plannen?

Versie 3.0 is een standard-term-support (STS) versie. Als je een bestaande productie-site draait op Joomla 2.5, dan wil je waarschijnlijk niet updaten naar versie 3.0. In plaats daarvan zul je waarschijnlijk willen wachten op versie 3.5. Dat is de eerst volgende long-term-support (LTS) versie. De 3.0 update zal ook niet standaard worden aangeboden in de updates van het Joomla-administratorscherm Standaard zullen de updates voor Joomla 2.5 aangeboden blijven worden.
Gebruiker die besluiten om versie 3.0 te gaan gebruiken moeten zelf updaten naar 3.1 en later naar 3.5 als die versies beschikbaar komen. De ondersteuning op versie 3.0 stopt 30 dagen nadat versie 3.1 is uitgekomen.

Hoe upgrade ik naar Joomla 3.0?

Dat hangt af van de gebruikte extensies op je website. Het zal niet mogelijk zijn om van 2.5 naar 3.0 te updaten zonder dat alle benodigde extensies geschikt zijn voor Joomla 3.0.
Meer informative hierover volgt voordat versie 3.0 uitkomt.
Als je nog met Joomla 1.5 werkt, zul je eerst moeten migreren naar Joomla 2.5 voordat de update naar 3.0 mogelijk is.

Wat is er tot nu toe nieuw in Joomla 3.0?

Het enige dat nu bekend is, is de nieuwe versie 12 van het platform die is goedgekeurd. Andere nieuwe toepassingen zijn nog in ontwikkeling en worden verwacht voor de uitgave van de alpha 2-versie.

Wat gebeurt er met Joomla 2.5?

Versie 2.5 is een long-term-support (LTS) versie en zal worden ondersteund tot minimaal september 2013. Het exacte eind van Joomla 2.5 wordt later bekend gemaakt.

Hoe kun je helpen bij de ontwikkeling van Joomla?

Het goede nieuws is dat je geen ontwikkelaar hoeft te zijn om te helpen bij de ontwikkeling van Joomla. Het team Joomla Bug Squad is één van de meest actieve teams in de Joomla-ontwikkeling en is altijd op zoek naar mensen (niet alleen ontwikkelaars) die kunnen helpen met het verwerken van de foutraporten, patches en testen van oplossingen. Het helpt je vanzelf met het opbouwen van je kennis van Joomla. En het is ook een mooie manier om met andere mensen over de hele wereld in contact te komen.
Als je interesse hebt om mee te werken, lees dan de Joomla Wiki en als je wil meewerken, mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Aanvullende informatie

Als je een extensie-ontwikkelaar bent, schrijf je dan in op de general developer mailing list. Dit is de plaats waar je kunt discussiëren over de extensie-ontwikkeling. Het nieuws dat daar wordt gepost helpt anderen namelijk ook weer.
Hieronder een lijst met nuttige sites: