Joomla 3.0 Stabiel, veilig en mobiel

joomla-30-xHoogst waarschijnlijk heb je het al hier en daar gelezen: Vandaag komt de eerste stabiele versie van Joomla 3 beschikbaar. Sommige Joomla-gebruikers zijn in de war. Moet er nu alweer geupdate worden?

Hieronder proberen we daar duidelijkheid over te geven.

Nog niet zo lang geleden schreven we hier op JoomlaNL al enkele artikelen over Joomla 3.0. Daarin hebben we aangegeven hoe de release-cyclus in elkaar zit en wat de nieuwe voordelen van Joomla 3.0 zijn ten opzichte van Joomla 1.5 en 2.5.
De drie belangrijkste verschillen zijn:

 1. Wat is een grote verbetering in Joomla 3?
  Mobiel.
  Joomla 3 is het eerste belangrijke Content Management System dat volledig geschikt is voor vertoning op mobiele apparaten.
 2. Voor wie is Joomla 3.0?
  Voor de voorlopers.
  In de basis is Joomla 3.0 voor de voorlopers die er als eerste bij willen zijn, ontwikkelaars en de meer ervaren gebruikers.
 3. Ik werk nu met Joomla 2.5. Wat moet ik nu doen? Blijf bij waar je nu mee werkt. Joomla 2.5 is op dit moment de volwassen versie van Joomla en zal nog worden ondersteund tot 2014.

We belichten nu punt drie, omdat veel gebruikers in verwarring worden gebracht door deze nieuwe versie:

Kan ik Joomla 1.5 nog blijven gebruiken?

Joomla 2.5 is is op dit moment de aangewezen versie voor alle bestaande websites en dat blijft in ieder geval nog meer dan een jaar zo.
Joomla 1.5 is op het eind gekomen van de ondersteuning en is dus End Of Life. De ondersteuning op Joomla 1.5 stopt eind september 2012. Voor iedereen die nu dus nog een website heeft draaien op Joomla 1.5 geldt dus het dringende advies om te migreren naar Joomla 2.5.

Joomla 2.5 wordt aangeraden voor bestaande sites

Joomla 2.5 is de Long Term Support (LTS) versie van Joomla. Dat betekend dat deze versie al maandenlang door de hele wereld is getest en de status ‘Stabiel’ heeft. Ook de website van Joomla.org en deze website van JoomlaNL draaien op Joomla 2.5.

Joomla 2.5 is nu de beste keuze voor bestaande websites

Het wordt aangeraden om in 2014 te updaten van Joomla 2.5 naar Joomla 3.5

Voor de meeste gebruikers wordt het aangeraden om pas te updaten van Joomla 2.5 naar Joomla 3.5 als deze nieuwste versie uitkomt. Joomla 3.5 staat nu gepland voor september 2014.
Hieronder is een grafiek te zien met de update-cyclus met de aanbevolen momenten om te updaten. Zoals je kunt zien doorloopt Joomla 3 nog een aantal Short Term Support (STS) versies voordat uiteindelijk Joomla 3.5 voor iedereen beschikbaar komt.

Joomla Release Cycle

Hoe werkt het updaten van Joomla 2.5 naar Joomla 3.5

Joomla 2.5 heeft een updatesysteem dat met een enkele klik van de muis is uit te voeren. Hierdoor is het eenvoudig en snel om Joomla te updaten.
De meeste mensen zullen de update van Joomla 2.5 naar Joomla 3.5 dan ook met behulp van dit één-klik-systeem uitvoeren.
Je vindt de opties voor deze toepassing door in de administrator back-end van Joomla 2.5 in te loggen. Ga vervolgens naar; Componenten > Joomla! Update > Opties.
Hieronder zie je daar een voorbeeld van:

Joomla Update LTS

Je ziet dat de standaard-instelling staat op het updaten van de Lange termijn ondersteuning van de huidige Joomla 2.5 naar de volgende Lange termijn ondersteuning (Joomla 3.5). Dit betekent dat je niet zal worden gewezen op tussentijdse updates, totdat volgend jaar Joomla 3.5 uitgebreid is getest en pas dan voor de hele wereld is uitgekomen.

Conclusie

Maar als je graag voorop loopt, een ontwikkelaar bent of een hele ervaren gebruiker, dan zal Joomla 3.0 zeker door jou gewaardeerd worden.
En volgend jaar, als er door de hele wereld uitgebreid is getest, zal iedereen erg blij zijn met het nieuwe Joomla 3.Op dat moment is Joomla 3.5 beschikbaar en dus met één klik te updaten via de administrator back-end.