Skip to main content

Joomla! 3.8.0 is vrijgegeven

joomla 380

Het Joomla! Project kondigde op dinsdag 19 september Joomla! 3.8.0 aan. Deze nieuwe versie bevat meer dan 300 verbeteringen, waaronder twee belangrijke nieuwe toepassingen voor ontwikkelaars, het nieuwe router-systeem en een begin in de ontwikkeling richting de overgang naar Joomla! 4.0. Daarnaast zijn er ook twee beveiligingsissues opgelost.

Wat is er nieuw in Joomla! 3.8.0?

Dit zijn enkele van de nieuwe toepassingen …
  • Nieuw Router Systeem – Het nieuwe router-systeem biedt gebruikers meer controle over de URL-structuur, waaronder de mogelijkheid om de ID’s uit de URL te kunnen verwijderen.
  • Joomla! 4 Compatibiliteitslaag – De ontwikkeling van Joomla! 4 heeft enkele veranderingen opgeleverd in hoe de core-code is gestructureerd. Dat is gedaan door het migreren van classes naar PHP namespaces. Joomla! 3.,8 bevat een mapping layer waardoor ontwikkelaars de oude class names nog kunnen gebruiken en toch kunnen werken met de voordelen van de nieuwe class name structures.
  • Verbeterde voorbeelddata-installatie – Het is nu mogelijk om voorbeelddata te installeren in de website-backend nadat de installatie van Joomla! is afgerond. Hierdoor kunnen gebruikers hun eigen hun eigen datasets gebruiken. Extensie-ontwikkelaars kunnen hiermee hun eigen datasets met voorbeelddata aanmaken die special gericht zijn op hun eigen extensies.
  • Sodium Encryption-ondersteuning - PHP 7.2 introduceerd de nieuwe sodium extensie voor het aanmaken van encrypted data, middels een polyfill van de library. Joomla! 3.8 maakt de nieuwe API beschikbaar voor alle gebruikers. Ook als zij nog niet zijn geupdate naa PHP 7.2
  • Bezoek de Joomla! 3.8-site om meer te weten te komen over deze versie.

Is jouw website klaar voor Joomla! 3.8?

Joomla! 3.8 is een update die met één klik kan worden uitgevoerd. Net zoals in vorige versies van Joomla! 3.x.
Voordat je de update start is het belangrijk dat alle extensies van derde partij-ontwikkelaars zijn geupdate. En zorg ook voor een test van een back-up van je volledige website.
Dit is ook een goed moment om contact op te nemen met je hoster en daar je PHP- en databaseversies te controleren.
Je wordt aangeraden te updaten naar PHP 7 of 7.1, want dit zorgt voor een enorme versnelling van je website. Overige systeemvereisten zijn te vinden in de technische verseisten-pagina.
Zoals altijd kunnen nieuwe toepassingen effect hebben op de structuur van je website. Je wordt dan ok geadviseerd om alle functionaliteiten van de website goed te testen. Zorg voor nieuwe verwijzingen voordat je het nieuwe router-systeem op de website activeert.

Veiligheids-issue gerepareerd

  • Core - Information Disclosure in LDAP Authenticatie Plugin (heeft betrekking op Joomla 1.5.0 - 3.7.5) Meer informatie
  • Core - Information Disclosure in com_content Archived Articles Model (heeft betrekking op Joomla 3.7.0 - 3.7.5) Meer informatie
Kijk ook op de pagina’s van het Security Centre voor meer informatie.