Skip to main content

Joomla! 4.0 en 3.10 zijn vrijgegeven

joomla 4 0 0

Er is vandaag iets moois te vieren! Want vandaag (17 augustus 2021) is een belangrijke dag voor het  Joomla! Project. We vieren de 16e verjaardag. Maar dat is niet alles... Na 9 jaar hard werken door vele vrijwilligers, is het projectteam trots de release aan te kunnen kondigen van de nieuwe hoofdversie, Joomla! 4.0, naast Joomla 3.10, bekend als "de brug".

Wat is Joomla! 4?

Joomla 4 is een hoofdversie. Dit betekent dat tal van nieuwe functies beschikbaar zijn gekomen. Alles is opnieuw ontworpen, opnieuw bedacht en natuurlijk zijn er geweldige nieuwe functies toegevoegd.

Het belangrijkste is dat Joomla! 4.0 voor iedereen ontworpen en gebouwd! Joomla4All!
Om nieuwe sites mee te bouwen, om te migreren van Joomla RC naar Joomla stable en ook van de Joomla! 3.10-serie en van Joomla! 2.5-serie.

Of het nu een particulier, blogger, liefdadigheidsinstelling, webbureau of multinational is, Joomla! is een geweldige keuze!

Lees op Joomla.org (Engelstalig) alles over het nieuwe Joomla! 4 (steeds meer artikelen staan daar ondertussen al naar het Nederlands vertaald)
https://www.joomla.org/4/

 

Dit is wat je moet doen om een website te upgraden naar Joomla! 4?

Een overstap naar Joomla! 4 vraagt wel wat aandacht en voorbereiding.
Maak je geen zorgen, je bent niet de enige die het gaat doen. Dit is het stappenplan voor de mini-migratie.
De eerste stap is om je site bij te werken naar Joomla 3.10. Lees daarvoor eerst de Joomla 3.10 The Pre-update Checker.

De 3.10 update checker zal je vertellen welke extensies compatibel zijn met Joomla! 4.0.
En dan hoef je alleen maar de stapsgewijze tutorials te volgen.
Je kunt ze vinden in de officiële documentatie op https://docs.joomla.org/Why_Migrate. Planning is het belangrijkste onderdeel van het minimigratieproces.
Zie:  https://docs.joomla.org/Planning_for_Mini-Migration_-_Joomla_3.10.x_to_4.x om mee te beginnen.
Onderaan dat document kun je vervolgens stap voor stap doorgaan met de minimigratie van 3.10 naar 4.x (je vindt veel informatie en tutorial over Joomla 4 op JDocs https://docs.joomla.org/JDOC:Joomla_4_Tutorials_Project/nl). De Docs zijn voor het grootste deel al vertaald naar het Nederlands.
Let op: Het advies is om de migratie eerst te testen op een kopie van je productiesite.

 

Nu al direct migreren of nog even wachten en rustig voorbereiden?

Je kunt je ook afvragen of je zo snel mogelijk moet migreren? Je kunt je tijd nemen. Joomla! 3.10.x wordt nog 2 jaar ondersteund. Je site loopt dus geen risico als je nu niet upgradet. En vergeet niet dat sommige van je extensies misschien nog niet klaar zijn voor Joomla 4 (hoewel de meeste ontwikkelaars al een tijdje geweldig werk hebben geleverd door een Joomla! 4 testversie aan te bieden - je kunt artikelen over deze extensies lezen in het Joomla Community Magazine

Joomla! 4.X op het forum van Joomla!NL

Vanaf vandaag hebben wij het forumdeel voor Joomla! 4.X opengesteld.
Je kunt daar terecht met al je vragen over Joomla! 4.X.
Houdt er wel rekening mee dat het voor iedereen nog nieuw is en dat er nog niet voor alle vragen al snel een antwoord beschikbaar is.
Het forum is geen helpdesk, maar een plaats waar gebruikers andere gebruikers helpen.
Kom dus zelf ook regelmatig even op het forum kijken en wie weet kun jij ook andere gebruikers helpen bij hun ontdekkingstocht in de nieuwe wereld van Joomla! 4.X.

Goed getest en toch....

Dinsdag 17 augustus 2021 - 19.00 uur: Al vrij snel na het vrijgeven van de stabiele versie van Joomla! zijn er ontwikkelaars die enkele bugs hebben gevonden die niet waren opgetreden in de RC's die de afgelopen tijd uitvoerig zijn getest. De eerste informatie is dat deze bugs een website op Joomla! 4 kunnen laten crashen.
Maak dus altijd eerst een goede back-up voordat je migreert of upgrade. En hou de nieuwsberichten over Joomla! 4 de komende dagen goed in de gaten.
Woensdag 18 augustus 2021 - 20.00 uur: Na de update van 3.9.x naar 3.10.0 verschijnt er een bericht en ontvangt de administrator een e-mail over een nieuwe beschikbare update. Er wordt aangegeven dat Joomla! 4.0.0 beschikbaar is. Voer die update niet direct uit, maar volg eerst de stappen zoals hierboven zijn beschreven. Direct updaten maakt dat de website het niet meer doet.