Joomla! 4 is er bijna

joomla 4Op dinsdag 17 augustus 2021 is het precies 16 jaar geleden dat de eerste versie van Joomla! is verschenen. Op deze verjaardag van het CMS Joomla! komt er ook gelijk een bijzonder cadeau beschikbaar. Want op die dag wordt  de eerste stabiele versie van Joomla! 4 vrijgegeven.

Een nieuwe website bouwen met Joomla! 4

Dat betekent dat het vanaf die dag mogelijk is om nieuwe website te gaan bouwen op basis van Joomla! 4. Deze nieuwe versie mag dus niet langer alleen in een testomgeving worden gebruikt, maar kan dan ook worden gebruikt voor een productie-omgeving.

Houd er wel rekening mee dat nog niet alle ontwikkelaars van extensies voor Joomla! al alles klaar hebben voor Joomla! 4. Het kan dus zijn dat na het installeren van Joomla! 4 blijkt dat een gewenste extensie die voorheen al wel beschikbaar was voor Joomla! 3 nog niet beschikbaar is voor Joomla! 4.
Kijk dus goed of een extensie bij de ontwikkelaar al wordt aangeboden voor Joomla! 4 en download en installeer die dus alleen als die er ook werkelijk geschikt voor is.
Het kan dus zijn dat de nieuwe website nog niet voorzien kan worden van alle gewenste uitbreidingen en functionaliteiten. Maak dus van te voren een goed plan om vast te stellen of starten met een nieuwe Joomla! 4-website al zinvol is.

Een Joomla! 3-site migreren naar Joomla! 4

Als het gaat om een migratie van Joomla! 3 naar Joomla! 4 dan is het belangrijk om het migratie-stappenplan te gaan volgen. Dit plan is op dit moment in de laatste fase van ontwikkeling en de Nederlandse vertaling daarvan is te vinden op de website van Joomla.org (https://docs.joomla.org/Joomla_3.x_to_4.x_Step_by_Step_Migration/nl).
Het is heel belangrijk om eerst alles goed door te lezen en vooral op de aangegeven momenten een goede back-up te maken van de volledige website zoals die in dat stadium van het migratieproces is.
Ook al geven de Joomla!-ontwikkelaars aan dat het bij een overgang van Joomla! 3 naar Joomla! 4 gaat om een zogenaamde “één klik”-update zijn er toch wel wat meer handelingen en controlemomenten nodig om een Joomla! 3-website netjes te laten overgaan naar Joomla! 4.

Van Joomla! 3.10 naar Joomla! 4

Zoals in het stappenplan te lezen is, moet een bestaande Joomla! 3-website eerst worden geupdate naar Joomla! 3.10.x. De eerste stabiele versie van Joomla! 3,10 komt op dinsdag 17 augustus 2021 beschikbaar.  Nadat de website is geupdate naar Joomla! 3.10 wordt in het stappenplan aangegeven dat een goede voorbereiding voor de overgang moet worden uitgevoerd.
Houd er rekening mee dat sommige extensies die op de huidige Joomla! 3-website draaien vanaf dinsdag 17 augustus 2021 nog niet klaar zijn voor Joomla! 4.  Maak een aantekening in de lijst met extensies die mee moeten naar Joomla! 4 wanneer volgens de ontwikkelaar de versie voor Joomla! 4 beschikbaar komt.
Eerder dan dat alle extensie die op de Joomla! 3-website worden gebruikt klaar zijn voor Joomla! 4 kan de migratie naar Joomla! 4 niet worden uitgevoerd.
Voor sommige websites kan het betekenen dat er naar een alternatieve extensie moet worden gezocht of dat er gewacht moet worden. En dan kan het zijn dat de website na de update naar Joomla! 3.10.x pas ergens in 2022 definitief over kan naar Joomla! 4.

Neem de tijd om alles goed voor te bereiden

Een belangrijk spreekwoord zegt: ‘Een goed begin is het halve werk’ en dat geldt zeker voor de overgang van Joomla! 3 naar Joomla! 4. Want als van te voren goed wordt gekeken welke core-extensies er wel en niet meegaan naar Joomla! 4 en welke extensies van derde partijen doorontwikkeld worden of niet meer of pas later beschikbaar komen voor Joomla! 4, dan helpt die voorbereiding bij het uitvoeren van de migratiestappen en is de kans op onverwachte verrassingen een stuk kleiner.

Joomla! 4 op het Joomla!NL-forum

Vanaf dinsdag 17 augustus 2021 openen wij op ons forum een nieuw forumdeel waarin vragen over Joomla! 4, de core-extensies van Joomla! 4 en de extensies voor Joomla! 4 van derde partijen kunnen worden geplaatst.

Samen op weg naar de ervaringen met Joomla! 4

Het lijkt soms wel of sommige bezoekers en leden van het Joomla!NL-forum denken dat Joomla!NL een helpdesk is waar op elke vraag zo snel mogelijk een goed antwoord met oplossing moet komen. Uiteraard zullen de teamleden hun uiterste best doen om vragen waar mogelijk te beantwoorden. Maar Joomla! 4 is nog nieuw en dat betekent dat ook  de teamleden ervaring moeten opdoen met deze nieuwe versie en dus ook niet alles weten.
Daarom benadrukken we het motto van dit forum: “Gebruikers helpen gebruikers”.
Waarmee we willen aangeven dat iedereen die hier op het forum zo nu en dan meeleest en een antwoord op een vraag weet, reageert om zo de vraagsteller te kunnen helpen.
Op die manier bouwen we met z’n allen nieuwe kennis op rond Joomla! 4.