Skip to main content

Joomla! 4.1.0 is vrijgegeven

Joomla 4 1 Blog Banner1

Op dinsdag 15 februari 2022 is Joomla! 4.1.0 vrijgegeven. Dit is de eerste stable-versie van de 4.1-reeks. Het is een versie met heel veel nieuwe functies.
Deze versie volgt de nieuwe standaarden voor toegankelijk webdesign. Hierdoor wordt Joomla! sterk verbeterd op gebied van inclusiviteit, eenvoud en veiligheid.

Joomla! 4.1 biedt nieuwe functies voor bloggers en auteurs, webontwerpers en extensieontwikkelaars, webbureaus of multinationals. De hoogtepunten zijn:


Taakplanner

Heb je taken die je steeds weer uitvoert? Of taken in de toekomst welke je niet moet vergeten om uit te voeren? Je kunt die nu automatiseren met de taakplanner.
Joomla!-extensies kunnen profiteren van de nieuwe functie, waardoor je werk kunt plannen en regelmatig kunt uitvoeren. Zelfs als je websitehost geen cron-jobs toestaat, is ervoor gezorgd dat je bezoeker de uitvoering op de achtergrond kan laten uitvoeren.
En natuurlijk zullen ontwikkelaars kunnen profiteren van de core-planner om hun extensies te automatiseren, waardoor hun applicaties naar een nieuw productiviteitsniveau worden getild.
De nieuwe Taakplanner is een aanvulling op het bestaande Workflowbeheer en de Web Services die in Joomla! 4.0 zijn geïntroduceerd. Deze unieke combinatie voegt een enorm potentieel toe aan Joomla! als webapplicatie en automatiseringsf-ramework.


Haal overrides naar een hoger niveau met Child Templates

Met onderliggende templates kun je met één klik verschillende exemplaren van een template maken, waarbij je alleen de coderegels wijzigt die je nodig hebt. Het is eenvoudig en effectief. Voor het personaliseren van template-onderdelen voor specifieke pagina's waren in het verleden verschillende technische stappen nodig, die nu zijn geïntegreerd.
Een onderliggend template werkt precies hetzelfde als elk ander template, behalve dat het alle code, PHP, CSS en JavaScript van het bovenliggende template gebruikt.
Op het meest basale niveau bevat het slechts één enkel bestand, templateDetails.xml, omdat al het andere wordt geërfd van het bovenliggende bestand.
Met een onderliggende template kun je nu een override of CSS aanpassen en het bovenliggende template net zo schoon houden als op de dag dat de templateaanbieder deze aanleverde. Dit vereenvoudigt ook het onderhoud doordat je je template up-to-date kunt houden, terwijl de wijzigingen behouden blijven.
Er is geen limiet op het aantal onderliggende templates dat je kunt aanmaken, zodat elke template verschillende lay-outs en stijlen kan hebben.


Toegankelijkheidscontrole

De Joomla!-tool voor toegankelijkheid en kwaliteitsborging
Elke bezoeker die je pagina niet kan bekijken, is mogelijk een verloren klant. De belangrijkste focus van Joomla! 4 is toegankelijkheid en nu worden auteurs in staat gesteld om toegankelijke inhoud te creëren met Jooa11y: Het benadrukt visueel veelvoorkomende toegankelijkheids- en bruikbaarheidsproblemen.

Jooa11y is ideaal voor drukke inhoud-makers en identificeert veel fouten en waarschuwingen en biedt hulp en advies over hoe ze te verhelpen.
Jooa11y wijst op problemen met de inhoud en werkt op de achtergrond mee bij het schrijven van inhoud.
Het was nog nooit zo eenvoudig om een toegankelijke website te maken.


Syntaxis markeren in de geïntegreerde tekstverwerker

Soms is de “Wat je ziet is wat je krijgt” (WYSIWYG) niet genoeg en moet je overschakelen naar de HTML-codeweergave.
In Joomla! 4.1 is alle code syntaxis gemarkeerd via de ingebouwde TinyMCE-editor. Dit maakt het zoveel gemakkelijker om al je HTML-tags en CSS-classes te lezen. Markup wordt duidelijk weergegeven.
Bovendien kun je rechtstreeks zoeken en vervangen in de HTML-codeweergave.


Inline Help

Nadat een heleboel overbodige beschrijvingen waren opgeruimd. Implementeren het Joomla!-ontwikkelteam in Joomla! 4.0 de mogelijkheid om gedetailleerde inline-help aan/uit te zetten wanneer dat nodig is. Tot nu toe was deze functie alleen beschikbaar voor de Algemene instellingen, maar kan nu worden uitgebreid naar elk gebied en ook worden gebruikt door ontwikkelaars van Joomla!-extensies.
Je kunt beslissen of je ondersteuning nodig hebt en de extra hulp in- en uitschakelen. Als je vertrouwd bent hoe een bepaald gebied werkt, kun je inline hulp uitschakelen en de minimale weergave terugkrijgen.


Joomla4All!

Wilt je weten wat Joomla! 4.1.0 voor je kan betekenen?
Lees dan de verdere (Engelstalige) info op: joomla.org/4