Skip to main content

Joomla! 5.0 en 4.4 zijn vrijgegeven!

joomla 5 0Een nieuwe mijlpaal in de wereld van Joomla! Laten we het vieren! Vandaag (dinsdag 17 oktober 2023) is een belangrijke dag voor Joomla! - Project. We vieren twee jaar hard werken van de vrijwilligers, die de visie hadden om elke twee jaar een nieuwe grote versie te produceren. En na alle discussie, codesprints en bugsquashing, is de dag eindelijk aangebroken. Vandaag is de release van de nieuwe hoofdversie, Joomla! 5.0, samen met Joomla! 4.4 een feit.

Wat is het ?

Joomla! 5 is een belangrijke versie. Met veel nieuwe functies, beveiliging en codeverbeteringen en verhoogde snelheid met die verbeteringen. Alles onder de motorkap is opnieuw ontworpen, heroverwogen en gerefactoreerd om gebruik te maken van de nieuwste servertechnieken.
Het belangrijkste is dat Joomla! 5.0 is gebouwd om mee te groeien met jou en je bedrijf./club/stichting/enz. Een van de belangrijkste wijzigingen die je misschien opmerkt, is dat we Joomla! 4.4.x de overstap naar Joomla! 5.x niet een migratie heet, maar een upgrade.
Wil je weten hoe Joomla! 5 jou ten goede komt? Ga naarjoomla.org / 5

Welke nieuwe functies zitten er in Joomla! 5?

Donkere modus voor de beheerder (back=end): Joomla! 5 beschikt over een meer verfijnde donkere modus, niet alleen voor gebruikers, maar ook voor beheerders.
Webactiva en Caching: Veel verbeteringen aan de caching van webactiva
Schema.org Integratie: Automatische activering van Schema.org-gegevens voor organisatie- en sitenamen verbetert de optimalisatie van zoekmachines.
Code optimalisatie: Snelheidsontwikkelingen worden opgemerkt als gevolg van automatische optimalisatie van de broncode via de phpcs fixer.
PHP & Bootstrap Updates: Verbeterde compatibiliteit met PHP 8+ en een update van Bootstrap 5.3.2 zorgen ervoor dat het platform modern blijft.
Gebruikersinterface: Verbeteringen in de donkere modus voor de Atum-beheerderssjabloon en het nieuwe Joomla! modal-venster voor geselecteerde knoppen beloven een soepelere gebruikerservaring.
Tools & Plugins: de TinyMCE-editor krijgt een update naar 6.7 met functies voor toegevoegde beelduitlijning. Verschillende geplande taken zijn verplaatst naar plannerplug-ins, waardoor de prestaties van het systeem worden verbeterd.
Mediabeheer: AVIF-ondersteuning in de mediamanager en de mogelijkheid om gearchiveerde inhoud uit te sluiten van slimme zoekindexering, waardoor de mogelijkheden voor de verwerking van media worden verbeterd.
Menu sorteren: Hiermee kun je het menu sorteren op de manier waarop jij het wilt.
Verbeterde beveiliging: Evenementen zijn gemigreerd naar hun klassen en het verwijderen van niet langer functionele Recaptcha-plug-ins verhoogt de beveiliging.
Moderne technologieën: herstructurering van interne code richt zich op het gebruik van modernere API's. Er is JS Import-kaartondersteuning toegevoegd voor Web Asset Manager en verouderde fixes voor php 8.2.
Extensies en compatibiliteit: Joomla !5 introduceert Fontawesome 6.4, Codemirror 6, en heeft de Webauthn Library bijgewerkt. Joomla vereist nu PHP 8.2, MySQL 8.0.13+, MariaDB 10.4+ en PostgreSQL 12+ voor optimale prestaties.
Schonere Code Base: Joomla! 5 legt een sterke nadruk op code-e-elijn. De overgang van oudere API's, verwijdering van es5-ondersteuning en andere zwaar gecodeerde opschoningen zorgen ervoor dat het CMS efficiënt werkt.

Joomla! 5 omvat moderne eisen voor een CMS en belooft zijn gebruikers een combinatie van snelheid, veiligheid en een intuïtieve gebruikerservaring.

Hoe kan ik mijn website upgraden naar Joomla! 5?

Goed nieuws voor Joomla !4.4.x tot 5.x, het is een upgrade, geen migratie. Waarom dan? Er zijn twee belangrijke redenen:
1. Joomla! 4 (J4) extensies die alle vervuiling van code hebben verwijderd en die up-to-date Joomla code gebruiken, werken in Joomla! 5 (J5)
2. De meeste anderen zullen werken met het nieuwe gedrag - Plugin voor achterwaarts compatibiliteit
De volledige details vind je hier: https://docs.joomla.org/Joomla-4.4.x-to-5.x-Vlieg/nl-Upgrade-Step
Opmerking: we raden je aan om de upgrade eerst te testen op een kopie van je productielocatie. En maak uiteraard regelmatig back-ups.
Je vraagt je misschien ook af of je zo snel mogelijk moet migreren. Je kunt de tijd nemen; ondersteuning voor Joomla! 4.4 is er nog 2 jaar. Je site is dus niet in gevaar als je nu geen upgrade uitvoert. En vergeet niet dat sommige van je extensies misschien nog niet klaar zijn voor Joomla! 5 (hoewel de meeste ontwikkelaars al een tijdje een versie van een Joomla! 5-test hebben aangeboden. Je kunt filteren op versie in de Joomla!-Extensies Directory, zodat je kunt zien welke klaar zijn voor J5 en welke voor J5 klaar zijn met de b/c plugin ingeschakeld.
de Joomla 5 landingspagina naar uw klanten of voeg deze toe aan uw professionele site.

Dit is de functie van Joomla! 4.4?

Joomla! 4.4 heeft geen nieuwe toepassingen. Maar het is nodig om te kunnen upgraden van Joomla! 4.x naar Joomla! 5.x
Het bevat updates om een soepeler upgradepad mogelijk te maken, maar geen nieuwe toepassingen.