Skip to main content

Joomla! 5.2.0 en 4.4.9 zijn vrijgegeven!

Op dinsdag 15 oktober 2024 zijn Joomla 5.2.0 en Joomla 4.4.9 zijn vrijgegeven.

Deze nieuwe minor versie van Joomla 5.2 brengt mooie verbeteringen met zich mee, waardoor het voor iedereen – van ontwikkelaars tot makers van inhoud – gemakkelijker wordt om hun websites te bouwen en te beheren.

Maak altijd eerst een volledige back-up van mappen en bestanden en je database voordat je de update uitvoert. 

Wat is er nieuw in Joomla 5.2?

Hier is een korte blik op de krachtige nieuwe functies die Joomla 5.2 met zich meebrengt:

Verbeteringen voor rondleidingen

Met Joomla 5.2 start er automatisch een "Wat is er nieuw" rondleiding nadat je de update hebft uitgevoerd, waardoor het gemakkelijker wordt om de nieuwste verbeteringen op een naadloze en gebruiksvriendelijke manier te ontdekken. Deze functie kan ook worden aangepast aan je eigen behoeften.
PR #43966 | Meer informatie vind je in de documentatie

Meertalig menubeheer

Geen dubbele menu's meer voor elke taal! Joomla 5.2 vereenvoudigt meertalig sitebeheer doordat meerdere homepages aan één menu kunnen worden toegevoegd.
PR #43862 | Documentatie hier

Nieuwe artikelenmodule

De gloednieuwe Artikelmodule geeft je meer flexibiliteit bij het weergeven van uw inhoud. Filter artikelen op categorie en pas de weergave aan je behoeften aan – allemaal met een meer intuïtieve interface!
PR #43738 | Documentatie hier

Aanpasbare e-mailtemplates

Geef je e-mails een professioneel tintje door HTML-sjablonen rechtstreeks vanuit het Joomla-beheerpaneel aan te passen. Personaliseer je e-maillay-outs, voeg logo's toe en zorg ervoor dat alle communicatie on-brand is.
PR #43829 | Lees hier meer

Creëer categorieën rechtstreeks in menu's

Categorieën maken in Joomla is nog nooit zo eenvoudig geweest. Je kunt nu categorieën rechtstreeks in menu's opslaan, waardoor je een snellere en intuïtievere workflow krijgt.
PR #43840 | Documentatie hier

Voorwaardelijke velden voor formulieren

Neem de controle over je formulieren met voorwaardelijke veldweergave op basis van algemene instellingen. Met deze functie kun je velden dynamisch weergeven of verbergen, afhankelijk van de configuraties, waardoor je formulieren flexibeler worden.
PR #43842 | Meer informatie vindt u in de documentatie

CSS-class-kiezer in TinyMCE

Stijl je links gemakkelijker met Joomla 5.2's nieuwe CSS-klasseselector in TinyMCE. Je hoeft de HTML niet handmatig te bewerken – kies gewoon je class en ga aan de slag!
PR #43260 | Documentatie hier

Verbeterde wachtwoordbeveiliging

Joomla 5.2 ondersteunt nu een breder scala aan speciale tekens voor wachtwoorden, waardoor je site nog veiliger wordt.
PR #43484 | Meer informatie over wachtwoordbeveiliging

Functies en optimalisaties voor ontwikkelaars

Joomla 5.2 brengt ook verschillende verbeteringen met zich mee, gericht op ontwikkelaars en siteprestaties:

SEO- en SEF-URL-verbeteringen

Strikte routing en verbeterde SEF URL-opties verminderen dubbele inhoud en onnodige omleidingen, waardoor de SEO van je site wordt verbeterd.
PR #43432 | Meer informatie over SEO-verbeteringen

Evenement-classes voor plug-ins

Ontwikkelaars zullen de introductie van gebeurtenis-classes waarderen, waardoor de ontwikkeling van plug-ins modulair en gemakkelijker te beheren is.
PR #43639 | Leer hoe u gebeurtenis-classes gebruikt

Verbeterde Mediamanager

De mediamanager selecteert nu automatisch de meest recente upload, waardoor je sneller media kunt beheren en in je artikelen kunt insluiten.
PR #43823 | Meer informatie

Geoptimaliseerde afbeeldingsminiaturen

Joomla 5.2 zorgt ook voor een betere compressie van miniatuurafbeeldingen, waardoor je site sneller laadt en opslagruimte wordt bespaard.
PR #43282

PHP 8.4-ondersteuning

Volledige compatibiliteit met PHP 8.4 zorgt voor betere prestaties en beveiliging bij het upgraden van hostingomgevingen naar nieuwere PHP-versies.
PR #43323

Beter taakbeheer

Het scherm met geplande taken waarschuwt beheerders nu als een taak niet kan worden uitgevoerd, zodat je jouw cron-taken kunt bijhouden.
PR #43491

Joomla 4.4.9

Let op: Joomla 4.4.9 is nu beschikbaar en bevat de nieuwste bugfixes. Deze release markeert het einde van de bugfix-updates voor Joomla 4.4. In de toekomst worden er alleen beveiligingsupdates voor deze versie geleverd.

Als je nog steeds Joomla 4.4.x gebruikt, goed nieuws! Upgraden van Joomla 4.4.x naar 5.x is een upgrade, geen migratie. De meeste extensies werken naadloos als de Backward Compatibility Plugin is ingeschakeld.