Nieuw in Joomla! 3.5

joomla betaJoomla! 3.5  zou in de stable-release uitkomen op 1 december 2015. Daarna werd bekend gemaakt dat het waarschijnlijk 8 december 2015 zou worden. Het laatste nieuws is dat de release is uitgesteld naar 16 maart 2016. Deze versie zal enkele mooie nieuwe functionaliteiten bevatten voor de Joomla!gebruikers en de ontwikkelaars.
In dit artikel behandelen we de meest belangrijke nieuwe functionaliteiten. Bedenk wel dat het nog mogelijk is dat enkele hiervan niet meegaan naar de stable release van 3.5 of dat ze nog in functionaliteit worden aangepast.

E-mailberichten over beschikbare updates

Dit is één van de meest gewenste nieuwe functionaliteiten voor een nieuwe Joomla!-versie. Ditzorgt ervoor dat er een e-mail wordt verzonden aan de super-administrator-accounts om ze te laten weten dat er een nieuwe Joomla!-versie beschikbaar is. De inhoud van de e-mail is terug te vinden in het taalbestand en kan eenvoudig worden aangepast middels een taal-override. Op die manier is het mogelijk om er een eigen bericht van te maken. Standaard ziet het e-mailbericht aan de super-administrator er zo uit:

E-mailonderwerp: Joomla! Update available for [SITENAME] – [URL]
E-mailtekst:
This email IS NOT sent by Joomla.org. It is sent automatically by your own site,
[SITENAME]
================================================================================
UPDATE INFORMATION
================================================================================
Your site has discovered that there is an updated version of Joomla! available or download.
Joomla! version currently installed: [CURVERSION]
Joomla! version available for installation: [NEWVERSION]
This email is sent to you by your site to remind you of this fact. The Joomla! project will never contact you directly about available updates of Joomla! on your site.
================================================================================
UPDATE INSTRUCTIONS
================================================================================
To install the update on [SITENAME] please click the following link. (If the URLis not a link, simply copy & paste it to your browser).
Update link: [LINK]
================================================================================
WHY AM I RECEIVING THIS EMAIL?
================================================================================
This email has been automatically sent by a plugin provided by Joomla!, the software which powers your site. This plugin looks for updated versions of Joomla! and sends an email notification to its administrators. You will receive several similar emails from your site until you either update the software or disable these emails.
To disable these emails, please unpublish the 'System - Joomla! Update Notification' plugin in the Plugin Manager on your site.
If you do not understand what is Joomla! and what you need to do please do not contact the Joomla! project. They are NOT sending you this email and they cannot help you. Instead, please contact the person who built or manages your site.
If you are the person who built or manages your website, please note that this plugin may have been activated automatically when you installed or updated Joomla! on your site.
================================================================================
WHO SENT ME THIS EMAIL?
================================================================================
This email is sent to you by your own site, [SITENAME]
 
Dit kan ervoor zorgen dat het aantal websites dat in de toekomst wordt voorzien van de meest recente Joomla! 3(veiligheids)updates veel hoger zal zijn, dan nu het geval is. Websitebeheerders moeten dan natuurlijk wel de website eerst hebben bijgewerkt naar de meest recente versie van Joomla! voordat er van deze functionaliteit gebruik gemaakt kan worden. Het wordt dus nog een uitdaging om voor elkaar te krijgen dat ook de websitebeheerders die nauwelijks aandacht aan hun website besteden en dus weinig of geen updates uitvoeren, op de hoogte worden gebracht van deze nieuwe functionaliteit.

email update plugin
 
 [UPDATE] - Joomlashowroom.com heeft een oplossing gecreëerd voor de  automatische Joomla! updates waarmee deze functionaliteit ook kan worden gerealiseerd . Klik hier voor mee info.
Op basis van de ervaring die we op ons forum hebben met updates, raden wij het gebruik van deze extensie niet aan.
Het is altijd belangrijk om eerst een back-up te maken en pas daarna te updaten.
Deze extensie voert de update direct uit, zonder eerst een back-up te maken.
Als er iets mis gaat, is er geen weg terug en is herstellen niet altijd mogelijk.
 

Anonieme statistiekendata

Joomla! 3.5 bevat een nieuwe plugin met de naam "J!Stats". Hiermee kan het Joomla Project informatie verzamelen over jouw website en serveromgeving. Het plugin-instellingenscherm toont exact welke informatie er er wordt gedeeld door de plugin. De plugin verzamelt anoniem de PHP-versie, databasesoort en versie en de Joomla!-versie van de website. Het projectteam kan hierdoor de PHP- en MySQL-versies beter afstemmen op de toekomstige Joomla!-versies.
De J!Stats-plugin zal standaard ingeschakeld staan, maar je kunt het wel zelf uitschakelen als je kiest voor opt out voor het verzenden van de informatie naar het Joomla! Project. Het lijkt er ook op dat het Joomla! Project plannen heeft om de informatie te publiceren op één van de joomla,org-websites. Wordpress doet dit al vele jaren. Het lijkt er niet op dat er enige reden is om hier bezorgd over te zijn. Uiteindelijk zal deze anonieme informatie van groot belang zijn in de toekomst bij het ontwikkelen van nieuwe Joomla!-versies.
 
 plugins


Items-teller

Een mooie nieuwe toepassing in het Categorie-beheerweergave is de toevoeging van een item-teller voor elk type van de artikelstatus. Hiermee is direct te zien hoeveel artikelen er in een categorie zitten en welke status die hebben.
 
 items teller


Afbeeldingen slepen en plaatsen (drag and drop)

Deze nieuwe functionaliteit zit in de TineMCE Editor die standaard in Joomla! wordt meegeïnstalleerd. Als je andere editors van een derde partij gebruikt, dan zal deze functionaliteit beschikbaar komen zodra de ontwikkelaars deze functionaliteit opnemen in hun nieuwe versie.

Je kunt nu een afbeelding slepen binnen het TinyMCE Editor-scherm waarna de afbeelding automatisch wordt geupload in je website. Als je de plugin-instellingen bewerkt kun je ook de map bepalen waarin de afbeelding die de editor ingesleept worden, vervolgens worden opgeslagen.
 
 sleep en plaats plaatje


Verbeteringen in de Gebruikersstatus Administrator-module

In de Joomla! Administrator zit onderaan een balk die informatie toont uit de Gebruikerstatus Module. Er zijn nu een paar nieuwe opties die wel of niet getoond kunnen worden. Zoals links om de front-end of het admin-gedeelte e openen in een nieuw scherm.
 
 module user status


Submenu in beheerscherm Extensies

Een kleine maar erg handige functionaliteit is de toevoeging van een submenu bij het beheerscherm van de extensies. Dit bespaart een extra klik met de muis om de pagina op te roepen ten opzichte van de vorige versies. Het zijn de kleine dingen die het doen.
 

submenu


 Protostar-template Custom CSS-bestand

Wie in voorgaande versie het basistemplate Protostar gebruikte had niet de mogelijkheid om gebruik te maken van een custom css-bestand om zo eigen aanpassingen te bewaren. De nieuwe versie voegt de ondersteuning hiervan toe, waardoor het nieuwe bestand in het Protostar-template wordt herkend.
 

Downloadsysteem/omgevingsinformatie

Deze handige functionaliteit biedt ontwikkelaars en supportteams de mogelijkheid om een tekstbestand te downloaden van het websitesysteem en de serveromgeving, zodat ze daarmee een kopie van de omgeving lokaal kunnen draaien voor ontwikkeling of ondersteuning.

Router verbeteringen

Het was de bedoeling dat nieuwe verbeteringen van de router in Joomla! 3.5 zouden worden ingebouwd. Hierdoor zouden ontwikkelaars een perfecte oplossing hebben om hun URLs van de componenten  beter te kunnen vormgeven.
Omdat dit nog niet voldoende is uitgewerkt, is besloten om dit nog niet bij het uitkomen van Joomla! 3.5 mee te nemen. Het staat nu gepland voor Joomla! 3.6.
 

 Joomla! 3.5 Beta 1 is op 7 november 2015 vrijgegeven. Test jij ook mee?

Het is belangrijk dat een nieuwe versie altijd goed wordt getest. Daarom worden er voorafgaand aan het vrijgeven van een stable-versie altijd eerst enkele Beta-versies uitgebracht. Daarna volgen nog de Release Candidates (RC). En pas als die ook zijn goedgekeurd komt uiteindelijk de Stable-versie beschikbaar. Ook jij kunt helpen met het testen van deze voorlopers van Joomla! 3.5 om eventuele foutjes er nog op tijd uit te kunnen halen. Dat kan ook als je weinig ervaring hebt met Joomla! Installeer lokaal op je PC of op een testplek op je hostingomgeving deze testversie. Probeer zoveel mogelijk functies uit.
Mocht je dan iets ontdekken, waarvan je twijfelt of het klopt, geef dat dan door aan het Joomla Project.
Op de website van Github vind je een overzicht van al opgeloste problemen.