Skip to main content

Wordt template Isis in Joomla 3.0 het nieuwe Administrator-template?

joomla-isisHet is nog best vroeg om nu al in detail in Joomla 3.0 te duiken. Toch willen we jou als Joomla-beheerder wel informeren over de toekomst van Joomla. Nu Joomla 3.0 Alpha-2 is uitgekomen wordt er meer duidelijk over nieuwe technieken die worden geïntroduceerd.
In Joomla 2.5 is het template  Bluestork het standaard administrator-template. Joomla 3.0 werkt met de nieuwe Bootstrap-techniek. Daarmee wordt het vrijwel onmogelijk om Bluestork om te bouwen tot een template dat goed zal werken in Joomla 3.0 met alle functionaliteiten die Joomla 3.0 kan bieden. Door de nieuwe Bootstrap-techniek wordt Joomla geschikt voor mobiele apparaten. De techniek wordt gebruikt om de lay-out flexibel te maken voor verschillende browsers en platformen.
Op groups.google.com is er een Ontwikkel-discussiegroup over Joomla. Daar wordt sinds vorige week  gediscussieerd over het nieuwe administrator-template Isis. Dit zou het nieuwe standaard administrator-template gaan worden en de discussie gaat erover hoe ze de oude versie gaan uitfaseren.

Het invoeren van een nieuw template heeft namelijk wel wat consequenties voor bijvoorbeeld:
handleidingen, boeken, scholing, gebruikers (die moeten wennen), etc.

Het lijkt nu zo te worden dat bij een upgrade (update?) van Joomla 2.5 naar Joomla 3.0 (of de uiteindelijke 3.5) de oude template waarschijnlijk blijft behouden en ook in dat geval als standaard blijft ingesteld.
Met als nadeel dat de oude template niet alle vernieuwingen ondersteunt en niet helemaal compatibel zal zijn met de nieuwe technieken van de nieuwe Joomla versie.
Het is nog te vroeg om je daar nu, als doorsnee Joomla 2.5 beheerder, al zorgen over te gaan maken. Voor extensie-ontwikkelaars en documentatieschrijvers heeft dit echter wel gevolgen. Maar net zoals bij elke (grote)  Joomla-aanpassing zal ook dit wel weer op tijd worden opgevangen.

In de schermvoorbeelden hieronder kun je zien hoe het administrator-template Isis eruit gaar zien.
Op de website van JoomlaShine wordt al enige tijd een demo aangeboden van Joomla 3.0. (Let op: Dit betreft nog niet de definitieve Joomla 3.0 versie, maar slechts een demo om een indruk van Joomla 3.0 Alpha-2 te geven).
Neem daar eens kijkje om zelf te ervaren hoe Joomla 3.0 tot nu toe werkt. Klik hier voor de demo-site.

01


02


03


04


05